4−6 porcí
- 1,2 l silného rybího vývaru
- česnekovo-citronové aioli
- 600 g tresky
- olivový olej
- 4−6 plátků starší veky nebo bagety
- šafrán
Česnekovo-citronové aioli
- 3 žloutky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- 200 ml panenského olivového oleje
Pokud máme připravený rybí vývar, vrhneme se na česnekovo-citronové aioli.
Ke žloutkům přidáme drcený česnek, hořčici, citronovou kůru a šťávu. Ručním šlehačem nebo tyčovým mixerem začneme ke žloutkům za vysokých otáček vešlehávat pozvolna tekoucí olej, až dosáhneme požadované konzistence.
Plátky veky nasucho opečeme a vložíme do hlubokého talíře, jemně posypeme špetičkou šafránu a položíme na oleji opečenou porci tresky.
Rybí vývar udržujeme těsně pod bodem varu, vmícháme do něj majonézu. Takto připravenou polévkou podlijeme připravenou porci opečené veky a ryby.
Zdroj: Bourride – rybí polévka s citronovo česnekovým aioli; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1658-bourride-rybi-polevka-s-citronovo-cesnekovym-aioli/ [On-line 12.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář