Suroviny:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 40 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 -2 žloutky, dle velikosti vajec
Na dokončení:
- trochu hladké mouky na vyvalování a vykrajování těsta
- sádlo na smažení – dle potřeby
- moučkový cukr s vanilkovým cukrem nebo špetkou vanilky na obalení
Ze všech přísad vytvořte rukama hladké těsto a důkladně ho propracujte, klidně ještě pět minut poté, co už vám na pohmat připadá hladké.
Potom ho dejte do sáčku a uložte do ledničky.
Po půlhodině těsto rozválejte na tenký plát silný cca 0,5 cm a ten ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na čtverečky asi 6 x6 cm či obdélníčky. V každém z nich uprostřed ještě udělejte několik zářezů (okraje zůstanou celé).
Na pánvi nebo v litinovém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla a jednotlivé boží milosti smažte po obou stranách, hotové jsou když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Hotové je vyndávejte na ubrousek a odsajte přebytečný tuk, ať vám není těžko.
Ještě horké milosti obalujte v moučkovém cukru s vanilkou a jezte. Jsou stejné dobré horké, jako vychladlé a nějaký čas uleželé…
Zdroj: Boží milosti; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-masopustni-recepty [On-line 22.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář