- 750 g brambor
150 až 250 g polohrubé mouky (dle brambor)
1 vejce
250 g čerstvých škvarků
sůl
mletý kmín
česnek podle chuti
pepř podle chuti
hladká mouka na posypání válu
čerstvé sádlo na potření
Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme částečně vychladnout a oloupeme je. Vychladlé brambory pak najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, do kterého vmícháme na hrubo nasekané škvarky. Podle chuti můžeme přidat další koření (kmín, pepř). Vál pomoučíme hladkou moukou a z těsta vyválíme 5 – 8 mm silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Pečeme nejlépe na teflonové pánvi nebo na plechu v troubě na 200°C do zlatova. Ještě teplé placky potíráme rozehřátým sádlem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/163-bramborove-placky-se-skvarky/
Poslední tip, trik či komentář