reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Bramborové placky z plotny

Suroviny:

  • 1 kg brambor (viz Tip níže v postupu)
  • cca 200 g hladké nebo polohrubé mouky+ mouka na vál
  • cca 1 vrchovatá lžička soli.
  • 1 vejce

Na pyré:

  • 4 jablka, (cca 600 g)
  • 150 -200 ml vody
  • 1 kousek skořice
  • kousek citronové kůry, nejlépe z chemicky neošetřeného biocitronu
  • 3 hřebíčky
  • špetka mletého nového koření
  • krupicový nebo třtinový cukr , dle chuti a sladkosti jablek

K podávání:

  • rozehřáté máslo, jablkové pyré, švestková povidla, mletý mák, kachní nebo husí sádlo a kysaná smetana dle chuti

Brambory pořádně omyjte, případně zbavte klíčků a vydrhněte.

Uvařte je ve slupce v osolené vodě doměkka a slijte.

Ještě teplé je oloupejte a nastrouhejte do mísy ( nebo prolisujte lisem na brambory).

Přidejte k nim mouku (množství se odvíjí podle typu brambor, po pár opakováních to budete umět odhadnout, jde o vytvoření měkkého těsta, které ale dobře drží pohromadě) , sůl a vajíčko a krátce vypracujte na hladké těsto.

Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy, a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 6 mm a velikosti takové, aby se vám vešly tři na pánev (budete-li péct na pánvi).

Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně, nebo na suché pánvi.

Správné opečení poznáte podle hnědých puntíků – puchýřků na opékané straně. – každé placce to trvá několik minut.

Placky skládejte na sebe a uchovejte teplé. Podávejte naslano i nasladko, podle chuti. Nejlepší jsou jen tak s máslem, ale i s kachním nebo husím sádlem či s tvarohem a pažitkou. Na sladko je podávejte s jablkovým pyré , povidly a mletým mákem a kysanou smetanou či tvarohem.

Tip: Na placky a bramborová těsta se nejlépe hodí brambory označené jako varný typ C nebo B-C. Jsou moučné – tzn. že mají velký obsah škrobu a méně vody. Placky se podle tohoto receptu připravují z teplých brambor, ale můžete je udělat i z vychladlých, den předem uvařených brambor, které vyvětrají a odpaří se z nich přebytečná voda.

Jablkové pyré: Jablka na pyré oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na kousky. Dejte je do kastrolu, podlijte vodou, přihoďte všechno koření a kousek citronové kůry. Přiveďte k varu a jablka rozvařte zcela doměkka. Pak je ještě pomačkejte, dochuťte cukrem jak máte rádi a už jen krátce povařte do zhoustnutí. Nyní pyré hlídejte a míchejte, aby se nespálilo.

Zdroj: Bramborové placky z plotny; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-masopustni-recepty  [On-line 22.02.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.