Suroviny:
- 1 kg brambor (viz Tip níže v postupu)
- cca 200 g hladké nebo polohrubé mouky+ mouka na vál
- cca 1 vrchovatá lžička soli.
- 1 vejce
Na pyré:
- 4 jablka, (cca 600 g)
- 150 -200 ml vody
- 1 kousek skořice
- kousek citronové kůry, nejlépe z chemicky neošetřeného biocitronu
- 3 hřebíčky
- špetka mletého nového koření
- krupicový nebo třtinový cukr , dle chuti a sladkosti jablek
K podávání:
- rozehřáté máslo, jablkové pyré, švestková povidla, mletý mák, kachní nebo husí sádlo a kysaná smetana dle chuti
Brambory pořádně omyjte, případně zbavte klíčků a vydrhněte.
Uvařte je ve slupce v osolené vodě doměkka a slijte.
Ještě teplé je oloupejte a nastrouhejte do mísy ( nebo prolisujte lisem na brambory).
Přidejte k nim mouku (množství se odvíjí podle typu brambor, po pár opakováních to budete umět odhadnout, jde o vytvoření měkkého těsta, které ale dobře drží pohromadě) , sůl a vajíčko a krátce vypracujte na hladké těsto.
Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy, a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 6 mm a velikosti takové, aby se vám vešly tři na pánev (budete-li péct na pánvi).
Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně, nebo na suché pánvi.
Správné opečení poznáte podle hnědých puntíků – puchýřků na opékané straně. – každé placce to trvá několik minut.
Placky skládejte na sebe a uchovejte teplé. Podávejte naslano i nasladko, podle chuti. Nejlepší jsou jen tak s máslem, ale i s kachním nebo husím sádlem či s tvarohem a pažitkou. Na sladko je podávejte s jablkovým pyré , povidly a mletým mákem a kysanou smetanou či tvarohem.
Tip: Na placky a bramborová těsta se nejlépe hodí brambory označené jako varný typ C nebo B-C. Jsou moučné – tzn. že mají velký obsah škrobu a méně vody. Placky se podle tohoto receptu připravují z teplých brambor, ale můžete je udělat i z vychladlých, den předem uvařených brambor, které vyvětrají a odpaří se z nich přebytečná voda.
Jablkové pyré: Jablka na pyré oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na kousky. Dejte je do kastrolu, podlijte vodou, přihoďte všechno koření a kousek citronové kůry. Přiveďte k varu a jablka rozvařte zcela doměkka. Pak je ještě pomačkejte, dochuťte cukrem jak máte rádi a už jen krátce povařte do zhoustnutí. Nyní pyré hlídejte a míchejte, aby se nespálilo.
Zdroj: Bramborové placky z plotny; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-masopustni-recepty [On-line 22.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář