- 1 kg brambor
- 120 g hrubé mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- sůl
- sádlo
Na posypání:
- smažená strouhanka
- mletý mák nebo strouhaný tvaroh
- moučkový cukr
Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Zasypeme moukou, krupicí, osolíme a vyklepneme vejce. Rukama zpracujeme na těsto, ze kterého vyválíme váleček. Z něj odkrajujeme kousky, v dlaních je zaoblíme a vytvoříme šišky velikosti prstu. V kastrolu svaříme vodu se solí, vhodíme šišky a vaříme za občasného promíchání ode dna asi 8 minut. Na pánvi rozehřejeme sádlo a uvařené a okapané šišky lehce opečeme. Na talířích je sypeme smaženou strouhankou s cukrem nebo mákem či strouhaným tvarohem s cukrem.
Poslední tip, trik či komentář