Suroviny:
- 400 g sušené tresky
- 400 g brambor
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- citronová šťáva
- mořská sůl
- zakysaná smetana
- mléko
- olivový olej
- bobkový list
- celý černý pepř
- sůl
- rozmarýn, tymián, saturejka
Opláchnutou tresku namočíme do vody na 24 hodin, pravidelně měníme vodu.
Odsolenou tresku scedíme a dáme do hrnce s mlékem, tak aby byla treska ponořena. Přidáme bobkový list a pepř, přivedeme k varu a vaříte cca 10 minut. Poté z tresky stáhneme kůží a obereme kostičky. Schováme si na ozdobu pár kousků masa v celku.
V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, pro lepší chuť můžeme přidat snítku rozmarýnu a tymiánu. Oloupeme je a uděláme z nich vidličkou hrubou kaši.
V pánvi rozehřejeme olivový olej s nasekaným česnekem, tresku vhodíme do pánve a rozdrobíme ji na malé kousky. Přidáme rozmačkané brambory a promícháme. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme lžíci zakysané smetany. Dochutíme olivovým olejem a muškátovým oříškem.
Servírujeme s pár plátky rybky a ozdobíme saturejkou.
Zdroj: Brandade ze sušené tresky; Teď vaří šéf! – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/ted-vari-sef-recepty-ze-2-dilu [On-line 29.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář