- 2 světlé toastové chleby
1 l mléka
2 vanilkové lusky
muškátový oříšek
1 l smetany
400 g cukru krystal
1 pomeranč
20 celých vajec
250 g sušeného ovoce (brusinky, meruňky, hrozinky)
máslo na vymazání
na vanilkovou omáčku s whisky:
- 250 ml mléka
250 ml smetany
3 žloutky
35 g kukuřičného škrobu nebo pudinkového prášku
vanilkový lusk
cukr dle chuti
whisky dle chuti
na ozdobu:
- nudličky pomerančové kůry
pomerančové segmenty
cukr
pomerančové chipsy
V trošce mléka vyvaříme vanilkové lusky a špetku strouhaného muškátového oříšku a přilijeme je do velké mísy se smetanou, zbytkem mléka, cukrem, pomerančovou kůrou a vejci. V této směsi namáčíme toustový chléb rozkrájený na trojúhelníky a vyložíme jím dno vymazané zapékací mísy. Přisypeme sušené ovoce, předem naložené ve vodě, a potom klademe jeden plátek chleba přes druhý a průběžně prosypáváme ovocem, dokud není zapékací mísa plná. Potom vše přelijeme zbytkem smetanové směsi a dáme péct do trouby na 160 stupňů asi 45 minut.
Mezitím si můžeme udělat vanilkovou omáčku.
Ve smetaně a polovině mléka vyvaříme vanilkový lusk a zahustíme zálivkou ze žloutků, zbytku mléka, cukru a kukuřičného škrobu. Provaříme, necháme vychladnout a na závěr dochutíme trochou whisky.
Podáváme spolu s puddingem, který po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem, necháme vychladit a potom krájíme na jednotlivé porce, které přeléváme omáčkou a zdobíme nudličkami pomerančové kůry a pomerančovými segmenty vyvařenými v cukrovém rozvaru, případně pomerančovým chipsem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/76-bread-pudding-s-pomeranci/
Poslední tip, trik či komentář