reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Brokolicová polévka

Rozpis pro 4 osoby:

  • 200 g brokolice
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml tomatové šťávy
  • sůl
  • tymián
  • polévkové koření

Čerstvou brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme ji do osolené vody a vaříme přibližně 12 minut doměkka. Dáváme pozor, aby se brokolice nerozvařila. Měkké růžičky vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na jednotlivé kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm za stálého míchání necháme zesklovatět, ne zhnědnout. Nazlátlou cibulku zasypeme hladkou mouku a orestujeme. Přilijeme trochu vody a připravíme si hladkou jíšku.
Jíšku potom po malých částech vmícháme do brokolicového základu a dobře prošleháme. Pak přilijeme vývar a přivedeme k varu.
Zahuštěnou polévku okořeníme pepřem, tymiánem a polévkovým kořením a podle chuti přisolíme.

Na závěr vlijeme tomatovou šťávu a smetanu a přidáme nakrájenou brokolici. Polévku servírujeme horkou s bílým pečivem. Můžeme podávat i jako samostatnou večeři, protože polévka je velmi vydatná. Z brokolice můžeme připravit i chutné placky. Nasekanou brokolici smícháme se strouhaným sýrem, nakrájeným salámem, cibulí, solí, pepřem, vejcem a moukou. Placky smažíme na oleji.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.