10 porcí
Světloučce zelená, jemná, smetanová, lehce vonící po muškátovém květu je polévka z brokolice. Jak ji připravit, aby zelenina neztratila barvu a chuť, můžete číst níže nebo sledovat on line na našich stránkách.
- 50 g másla
- 2 cibule
- 50 g hladké mouky
- 2 l vody
- 1 kg brokolice
- 3 dl smetany na šlehání
- muškátový květ
- 2 stroužky česneku
- sůl
Sýrové krutony
- 5 plátků toustového chleba
- 5 plátků sýru madeland
- panenský olivový olej
Z brokolice odkrájíme růžičky, košťál nakrájíme nahrubo.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, za stálého míchání zasmahneme mouku, zalijeme vodou, vložíme kusy košťálu, trochu osolíme a vaříme 30 minut.
Scedíme, vložíme růžičky brokolice, necháme přejít varem, rozmixujeme, zjemníme smetanou, ochutíme muškátovým květem a utřeným česnekem se solí.
Toastový chléb pokapeme olejem, položíme plátky sýra a krátce zapečeme při 200 °C. Toasty krájíme na malé kostky a vkládáme do polévky.
Zdroj: Brokolicový krém; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1061 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář