- 2,5 kg čerstvých slávek (5 osob)
- celer
- mrkev
- cibule
- česnek
- bílé víno
- pepř
- sůl
Na salát:
- 0,5 kg čerstvých malých čekankových puků
- niva
- vlašské ořechy
- olivový olej
- vinný ocet
- 6 velkých brambor
Ve velkém hrnci osmažíme na proužky nakrájený řapíkatý celer, nahrubo nastrouhanou mrkev, cibuli, na plátky nakrájený česnek a po chvíli podlijeme 3 dl bílého vína. Až se začne víno zvolna vařit, přisypeme do hrnce slávky a zavřeme pokličkou. Po minutě promícháme a celý proces opakujeme, dokud se všechny mušle neotevřou. Poté necháme na mírném ohni dojít asi ještě 10 minut, aby maso změklo. Vedle si připravíme slávkový dressing.
Na něj použijeme majonézu, dijonskou hořčici, sůl, pepř a naředíme nálevem ze slávek. Omáčka musí být tekutá tak, aby se nelepila při ponoření na mušli, ale zároveň jí dala chuť. Pravé belgické hranolky připravíme tak, že hranolkovačem nakrájíme veklé hranole a dáme smažit do fritézy asi na pět minut. Poté je vyndáme a necháme okapat a uschnout. Před podáváním je opět ponoříme do oleje a necháme dojít asi 3 minuty, až hranolky začnou zlátnout.
Čekankové puky rozebereme na drobné lístečky, dáme do misky, najemno nakrájenou nivou zasypeme, přidáme vlašské ořechy a zalijeme zálivkou z octa a olivového oleje. Navrch salátu přidáme podle chuti smetanu a ozdobíme bazalkou.
http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bruselske-slavky-hranolky-cekankovy-salat
Poslední tip, trik či komentář