na buchtičky s jablky:
- 600 g hladké mouky
25 g droždí
350 ml mléka
75 g cukru krystal
125 g másla
4 žloutky
citron
špetka soli
na náplň:
- cca 4 jablka
cukr krystal dle chuti
skořice
na vymazání:
- olej
na pomašlování:
- 50 g másla
50 ml rumu
na vinnou pěnu:
- 0,25 l bílého vína
12 žloutků
cukr krystal dle chuti
Z droždí, třetiny vlažného mléka a pár lžic mouky vytvoříme kvásek. Zlehka na něj navrstvíme zbylou mouku, špetku soli, cukr, povolené máslo, žloutky a kůru z citronu, a až kvásek po stranách vyběhne nahoru, vypracujeme za postupného přilévání zbytku mléka vláčné těsto. Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, a do nich zabalíme trochu nastrouhaných jablek, která jsme smíchali s cukrem a skořicí. Aby se buchtičky nespekly, namáčíme je celé do oleje na dně pekáčku, do kterého je pak vyskládáme jednu vedle druhé a necháme v teple asi 20 minut vykynout. Při 170°C upečeme buchtičky do zlatova, ještě za horka je pomašlujeme směsí rozpuštěného másla a rumu, a podáváme přelité vinnou pěnou, kterou připravíme podle jednoduchého postupu: Víno, žloutky a cukr nad párou šleháme tak dlouho, dokud nevznikne lehká pěna.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/328-buchticky-s-jablky-a-vinnou-penou/
Poslední tip, trik či komentář