Suroviny
Na těsto:
- polohrubá mouka 500 g
- cukr krupička 60 g
- droždí 25 g
- plnotučné mléko 250 ml
- žloutky 4
- citronová kůra
- špetka soli
- máslo 200 g
Na šodó:
- dezertní bílé víno 200 ml
- jemný cukr s posekanou vanilkou 30 g
- citron 1
- vejce 3
Na dokončení:
- oříškové máslo na potření buchtiček
- tuzemský rum
V menší misce rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, vlažné mléko a dvě lžíce mouky. Dejte na teplo a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr, kvásek, zalijte vlažným mlékem s rozpuštěným máslem a rozšlehanými žloutky. Zadělejte ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teple vykynout.
Z vykynutého těsta utvořte váleček a z něj odkrajujte stejně velké kousky. Tvořte z nich kuličky, každou omočte v rozpuštěném másle a skládejte je do tukem vymazaného pekáče.
Nechte ještě chvíli vykynout a pečte je při 160 °C asi 20 minut. Horké buchtičky potřete směsí másla a rumu a podávejte s krémem.
Šodó krém:
Víno rozšlehejte s jedním vejcem a dvěma žloutky, přidejte vanilkový cukr, z půlky citrónu šťávu a vše vyšlehejte v horké vodní lázni do pěny.
Zdroj: Buchtičky se šodó; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/buchticky-se-sodo [On-line 21.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář