Potřebujeme:
- 0,5 kg hladké mouky
- 0,1 kg polohrubé mouky
- 0,1 kg cukru krupice
- 80 g vepřového sádla
- 3 vejce
- 1 vařenou bramboru
- 0,25 l vlažného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžičku vanilkového cukru
- šťávu z ½ citronu
- ½ lžičky soli
- máslo na potření buchet
- 1 lžíci rumu na potření buchet
Připravíme v teple drožďový kvásek (droždí, lžička cukru, lžíce mléka, lžíce mouky). Smícháme všechny ostatní suroviny, ke kterým přidáme vykynutý kvásek. Těsto dobře propracujeme a dáme pod utěrkou na hodinu kynout. Z vykynutého těsta děláme buchty: buď na pomoučeném válu vyválíme plát a z něj vykrajujeme čtverce, nebo lžící oddělujeme porce těsta a vytvarujeme buchty přímo v ruce. Buchty plníme aroniovou, mišpulovou a rakytníkovou marmeládou.
Každou buchtu pomašlujeme rozpuštěným máslem a ukládáme do vymaštěné formy jednu vedle druhé. Před pečením se buchty nechají ještě 30 minut kynout, potom se lehce potřou rozpuštěným máslem. Buchty se v troubě pečou obvykle 30 minut při 160°C.
Po upečení se potřou zbytkem rozpuštěného másla smíchaného s rumem. Vychladlé buchty se posypou moučkovým cukrem.
Zdroj: Buchty s náplní z aronie, mišpulí a rakytníku; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/buchty-s-naplni-z-aronie-mispuli-a-rakytniku.html [On-line 09.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář