Suroviny:
- 125 g změklého másla
- sůl
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- malá hrst sekaných bylinek (pažitka, petrželka, čerstvý tymián, estragon, oregano, kopr, klidně i divoké byliny jako žebříček či bršlice – dle chuti a sezony)
- 600 g brambor
- špetka celého kmínu
Několik hodin předem si připravte bylinkové máslo: změklé máslo v misce utřete a promíchejte se solí, hořčicí a bylinkami. Položte je na čtverec folie, vytvarujte váleček o průměru cca 3 cm a zabalte a utáhněte konce. Dejte ztuhnout do chladničky. Při podávání pak z válečku odkrajujte jednotlivá kolečka – plátky.
Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě, podle typu brambor doměkka. Uvařené brambory slijte, mírně rozšťouchejte, tak aby zůstaly větší hrudky. Na horké brambory položte plátek až dva bylinkového másla.
Zdroj: Bylinkovo-hořčičné brambory; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada [On-line 11.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář