reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

Suroviny:

  • 500 g namočených bílých fazolí
  • 800 g vepřové krkovice bez kosti
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce kachního sádla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 5 stroužků česneku
  • 4 hřebíčky
  • 4 bobkové listy
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka šalvěje
  • 40 ml koňaku
  • 6 syrových klobásek, nejlépe typu Toulouse
  • 4 upečená kachní stehna nebo prsa i s výpekem
  • 10 cherry rajčátek
  • asi 2 hrsti strouhanky smíchané se lžičkou tymiánových lístků

Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sádla z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.

V pánvi opečte na kachním sádle překrájené klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vypečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem.

Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fazole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.

Tip: Francouzská specialita se ve své domovině tradičně připravuje z vepřového nebo i skopového masa, klobásek a kachního či husího konfitu, což je v sádle zvolna vařené maso, které se pak zalité v sádle uchovává. Pokud tedy máte konfitované kachní maso nebo dostatečné velké zbytky pečené kachny, použijte je nebo si jednoduše předem upečte kachní prsa nebo stehna, jako to dělám já.

Zdroj: Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada   [On-line 11.12.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.