- Švestky zavinuté do sušené šunky
- Domácí vývar s celestýnskými nudlemi
- Panenka v kabátku
- Čokoládové soufflé
- Lanýže z bílé čokolády
Švestky zavinuté do sušené šunky
- sušené švestky (asi 5 ks na osobu)
- sušená šunka (parmská, švarcvaldská, příp. libovější anglická slanina), ½ plátku na 1 švestku
- hořčice
- olej
- salát polníček, rukola a cherry rajčata (na ozdobu)
Připravíme si plátky sušené šunky, které lehce potřeme hořčicí. Pokud nejsou švestky vláčné, zakapeme je předem trochou koňaku nebo rumu. Pak švestky zabalíme do sušené šunky a dáme péct do trouby na pekáčku s trochou oleje. Podáváme teplé, ozdobené rukolou, polníčkem a cherry rajčátky. K zakousnutí zvolíme bagetu nebo celozrnný chléb.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svestky-zavinute-do-susene-sunky [On-line 13.2.2011], citace
Domácí vývar s celestýnskými nudlemi
- 1 kg krůtího nebo kuřecího masa (stehna, krky nebo skelet )
- 1 petržel
- 1 mrkev
- ½ celeru
- zelená petrželka
- libeček
- 1 cibule
- 100 g sušené zeleniny
- sůl, pepř, nové koření
Krůtí nebo kuřecí maso dáme vařit s kořenovou zeleninou, cibulí a sušenou zeleninou. Osolíme, můžeme dochutit novým kořením, pepřem a čerstvými bylinkami (petrželka, libeček). Po uvaření scedíme. Před podáváním dochutíme kousky mrkve, kterou dovaříme v polévce. Podáváme s celestýnskými nudlemi a nasekanou zelenou petrželkou.
Zdroj: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-vyvar-s-celestynskymi-nudlemi [On-line 13.2.2011], citace
Panenka v kabátku z anglické slaniny přelitá hořčičnou omáčkou se zámeckými bramborami
- 1 kg vepřové panenky
- 400 g anglické slaniny
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce mangové omáčky
- 1 ks cibule
- snítky čerstvého koření (tymián nebo oregano)
- sůl, pepř, bylinková směs
- olej
Ingredience na omáčku:
- 300–400 g smetany
- 3–5 lžiček hořčice
- sůl a pepř
- špetka kari
- trocha mouky k zahuštění (pokud je omáčka řídká )
Ingredience na zámecké brambory:
- 1 kg menších brambor
- sůl
- olej
- 2 ks cibule
- 3 plátky anglické slaniny
Postup:
Opracovanou panenku rozdělíme na polovinu. Osolíme, okořeníme, jeden kus potřeme hořčicí a druhý mangovou omáčkou. Připravíme si plátky anglické slaniny (jeden vedle druhého) a zavineme do nich panenku. Na pánvi rozpálíme olej a panenku orestujeme, aby se zatáhla a slanina se lehce osmahla. Vyjmeme z pánve, uložíme do pekáčku a podlijeme olejem a vodou. Poklademe nakrájenou cibulí a snítkami čerstvého tymiánu nebo oregana. Pečeme do změknutí.
Po vyjmutí z pekáčku rozmícháme do čistého výpeku (bez cibule a bylin) smetanu a hořčici. Dochutíme a provaříme, aby omáčka zhoustla. Omáčkou přelijeme nakrájené kousky panenky.
Brambory omyjeme a rozkrájíme na půlky, případně čtvrtky. Uložíme na plech nebo pekáč a zakapeme olejem. Osolíme. Můžeme proložit nasekanou cibulí a poklást plátky anglické slaniny kvůli vůni. Pečeme v rozehřáté troubě do změknutí.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-v-kabatku [On-line 13.2.2011], citace
Čokoládové soufflé
- 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
- 90 g másla + 20 g na vymazání formiček
- 120 g cukru
- 3 vejce
- 40 g hladké mouky
- mandlové plátky
Čokoládu a máslo rozpustíme v horké lázni a necháme trochu vychladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vmícháme do nich rozpuštěnou čokoládu.
Do směsi lehce vmícháme mouku a sníh. Vymažeme formičky (nebo hrnečky) máslem. Můžeme je také vysypat moukou nebo mandlovými lupínky. Ze tří čtvrtin je naplníme. Necháme je odpočinout v lednici, lze je však i rovnou péct na 180 ˚C v horkovzdušné troubě asi 10 minut (na 200 ˚C v normální troubě).
Pokud povrch praskne, vložíme do něj kousek čokolády. Podáváme buď ve formičce, nebo vyklopíme na talířek se zmrzlinou, šlehačkou či vanilkovým krémem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladove-souffle-lanyze [On-line 13.2.2011], citace
Lanýže z bílé čokolády
- 230 g bílé čokolády
- 2 lžíce másla
- 5 lžic šlehačky
- 1 lžíce citronového nebo pomerančového likéru
Ingredience na polevu:
- 100 g bílé čokolády
Máslo a šlehačku přivedeme za stálého míchání k varu a asi minutu povaříme. Hrnec odstavíme, nalámeme do něj čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí v hmotu. Vylijeme na pekáček vyložený pečicím papírem a uložíme na dvě hodiny do chladu. Poté lžičkou vylamujeme kousky hmoty a modelujeme kuličky. Dáme opět asi na 30 minut vychladit. Poté máčíme v polevě (rozpuštěné ve vodní lázni). Necháme ztuhnout. Podáváme jako sladkou tečku ke kávě nebo čaji.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladove-souffle-lanyze [On-line 13.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář