reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – čtvrtek Prostřeno 10.2.2011 – Jana

Švestky zavinuté do sušené šunky

  • sušené švestky (asi 5 ks na osobu)
  • sušená šunka (parmská, švarcvaldská, příp. libovější anglická slanina), ½ plátku na 1 švestku
  • hořčice
  • olej
  • salát polníček, rukola a cherry rajčata (na ozdobu)

Připravíme si plátky sušené šunky, které lehce potřeme hořčicí. Pokud nejsou švestky vláčné, zakapeme je předem trochou koňaku nebo rumu. Pak švestky zabalíme do sušené šunky a dáme péct do trouby na pekáčku s trochou oleje. Podáváme teplé, ozdobené rukolou, polníčkem a cherry rajčátky. K zakousnutí zvolíme bagetu nebo celozrnný chléb.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svestky-zavinute-do-susene-sunky [On-line 13.2.2011], citace

Domácí vývar s celestýnskými nudlemi

  • 1 kg krůtího nebo kuřecího masa (stehna, krky nebo skelet )
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • ½ celeru
  • zelená petrželka
  • libeček
  • 1 cibule
  • 100 g sušené zeleniny
  • sůl, pepř, nové koření

Krůtí nebo kuřecí maso dáme vařit s kořenovou zeleninou, cibulí a sušenou zeleninou. Osolíme, můžeme dochutit novým kořením, pepřem a čerstvými bylinkami (petrželka, libeček). Po uvaření scedíme. Před podáváním dochutíme kousky mrkve, kterou dovaříme v polévce. Podáváme s celestýnskými nudlemi a nasekanou zelenou petrželkou.

Zdroj: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-vyvar-s-celestynskymi-nudlemi [On-line 13.2.2011], citace

Panenka v kabátku z anglické slaniny přelitá hořčičnou omáčkou se zámeckými bramborami

  • 1 kg vepřové panenky
  • 400 g anglické slaniny
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce mangové omáčky
  • 1 ks cibule
  • snítky čerstvého koření (tymián nebo oregano)
  • sůl, pepř, bylinková směs
  • olej

Ingredience na omáčku:

  • 300–400 g smetany
  • 3–5 lžiček hořčice
  • sůl a pepř
  • špetka kari
  • trocha mouky k zahuštění (pokud je omáčka řídká )

Ingredience na zámecké brambory:

  • 1 kg menších brambor
  • sůl
  • olej
  • 2 ks cibule
  • 3 plátky anglické slaniny

Postup:
Opracovanou panenku rozdělíme na polovinu. Osolíme, okořeníme, jeden kus potřeme hořčicí a druhý mangovou omáčkou. Připravíme si plátky anglické slaniny (jeden vedle druhého) a zavineme do nich panenku. Na pánvi rozpálíme olej a panenku orestujeme, aby se zatáhla a slanina se lehce osmahla. Vyjmeme z pánve, uložíme do pekáčku a podlijeme olejem a vodou. Poklademe nakrájenou cibulí a snítkami čerstvého tymiánu nebo oregana. Pečeme do změknutí.

Po vyjmutí z pekáčku rozmícháme do čistého výpeku (bez cibule a bylin) smetanu a hořčici. Dochutíme a provaříme, aby omáčka zhoustla. Omáčkou přelijeme nakrájené kousky panenky.

Brambory omyjeme a rozkrájíme na půlky, případně čtvrtky. Uložíme na plech nebo pekáč a zakapeme olejem. Osolíme. Můžeme proložit nasekanou cibulí a poklást plátky anglické slaniny kvůli vůni. Pečeme v rozehřáté troubě do změknutí.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-v-kabatku [On-line 13.2.2011], citace

Čokoládové soufflé

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 90 g másla + 20 g na vymazání formiček
  • 120 g cukru
  • 3 vejce
  • 40 g hladké mouky
  • mandlové plátky

Čokoládu a máslo rozpustíme v horké lázni a necháme trochu vychladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vmícháme do nich rozpuštěnou čokoládu.

Do směsi lehce vmícháme mouku a sníh. Vymažeme formičky (nebo hrnečky) máslem. Můžeme je také vysypat moukou nebo mandlovými lupínky. Ze tří čtvrtin je naplníme. Necháme je odpočinout v lednici, lze je však i rovnou péct na 180 ˚C v horkovzdušné troubě asi 10 minut (na 200 ˚C v normální troubě).

Pokud povrch praskne, vložíme do něj kousek čokolády. Podáváme buď ve formičce, nebo vyklopíme na talířek se zmrzlinou, šlehačkou či vanilkovým krémem.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladove-souffle-lanyze [On-line 13.2.2011], citace

Lanýže z bílé čokolády

  • 230 g bílé čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic šlehačky
  • 1 lžíce citronového nebo pomerančového likéru

Ingredience na polevu:

  • 100 g bílé čokolády

Máslo a šlehačku přivedeme za stálého míchání k varu a asi minutu povaříme. Hrnec odstavíme, nalámeme do něj čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí v hmotu. Vylijeme na pekáček vyložený pečicím papírem a uložíme na dvě hodiny do chladu. Poté lžičkou vylamujeme kousky hmoty a modelujeme kuličky. Dáme opět asi na 30 minut vychladit. Poté máčíme v polevě (rozpuštěné ve vodní lázni). Necháme ztuhnout. Podáváme jako sladkou tečku ke kávě nebo čaji.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladove-souffle-lanyze [On-line 13.2.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.