- Salát s avokádem
- Houbová polévka s haluškami
- Pečené kuře s listovým špenátem
- Ovocný koláč se šlehačkou
Salát s avokádem a lesním medem
- směs listových salátů
- avokádo
- hrst vlašských ořechů
- pomeranč
- sýr s modrou plísní
- lesní med
- špetka soli
- citron
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Salátové listy očistíme a podle potřeby natrháme. Avokádo oloupeme a nakrájíme na plátky. Pomeranč oloupeme a odstraníme i vnitřní slupku, aby zůstala jen dužina, kterou také nakrájíme jemné plátky. Ořechy rozdrtíme. Přidáme olej, sůl a vše promícháme. Zálivku si připravíme ze šťávy z citronu a medu. Tou polijeme salát. Před podáváním ozdobíme nastrouhaným modrým sýrem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/salat-s-avokadem [On-line 18.2.2011], citace
Houbová polévka s haluškami
- cibule
- 3 polévkové lžíce oleje
- stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- špetka mleté červené papriky
- sůl
- 300 – 400 g směsi lesních hub
- petrželová nať
Halušky
- vajíčko
- 3 – 4 lžíce krupice
Olej rozpálíme v hrnci, přidáme drobně pokrájenou cibulku a česnek a hladkou mouku. Uděláme jíšku. Přidáme papriku a houby a podusíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 30 minut. Do mističky si dáme vejce a krupici a smícháme. Do polévky zavařujeme halušky.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/houbova-polevka-s-haluskami [On-line 18.2.2011], citace
Pečené kuře s listovým špenátem a hrozinkami, opékané brambory na kmíně
- 1 kuře
- 1 dl oleje
- sůl
- 2 polévkové lžíce medu
- menší cibule
- 400 g listového špenátu
- muškátový oříšek
- 2 polévkové lžíce rozinek
- 1 kg brambor
- kmín
Kuře omyjeme a vložíme do hlubšího pekáčku s trochou vody. Osolíme, potřeme medem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C. Po 3 minutách snížíme teplotu na 180 °C. Kuře pečeme asi 30 minut, průběžně poléváme výpekem a potíráme medem. Po 30 minutách odklopíme, potřeme medem a pečeme dalších 5 až 10 minut dozlatova.
Do rozpáleného oleje přidáme cibulku a opečeme. Vsypeme špenátové listy a rozinky. Dochutíme muškátovým oříškem, osolíme a restujeme asi 3 minuty. Brambory omyjeme ve slupce a nakrájíme na čtvrtky. Dáme na plech, omastíme olejem, osolíme a posypeme kmínem. Pečeme při 190 °C asi 30 až 40 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-kure-s-listovym-spenatem [On-line 18.2.2011], citace
Ovocný koláč se šlehačkou
- 5 – 6 vajec
- 5 – 6 lžic polohrubé mouky
- 5 – 6 lžic moučkového cukru
- 3 balení vanilkového cukru
- kypřicí prášek
- tuk na vymazání plechu
- 2 balíčky želatiny
- ovoce dle chuti
- smetana ke šlehání
Oddělíme žloutky, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr a utřeme hladkou pěnu. Z bílku vyšleháme sníh. Do žloutkové hmoty opatrně vmícháme mouku, kypřicí prášek a sníh z bílků. Těsto dáme do formy a pečeme při 170 °C. Když je korpus chladný, poklademe ho ovocem, zalijeme želatinou a necháme opět vychladnout. Podáváme s kopečkem šlehačky.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ovocny-kolac-se-slehackou [On-line 18.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář