Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
- 1 kg hovězích kostí
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 1 rajče
- 5 kuliček černého pepře
- petrželová nať
- 5 bobkových listů
- sůl
- česnek
Kosti očistíme ve studené vodě, dáme na pekáč a pečeme na 170 ºC asi 15 min. Zbytky morku seškrabeme z pekáče a použijeme pro lepší chuť. Kosti vložíme do hrnce, přidáme zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a vaříme asi 5 hodin. Scedíme a dochutíme.
Játrové knedlíčky do polévky
Utřeme tuk se solí a žloutkem, přidáme opačnou stranou nože naškrábaná játra, mouku, česnek, majoránku, kůru, květ, pepř, bílek a tolik strouhanky, aby bylo těstíčko tak husté, aby se z něj daly tvarovat malé knedlíčky (menší než míčky na ping-pong).
Knedlíčky se také mohou vykrajovat pomocí dvou lžiček namočených do polévky (podobně jako nočky) a vhazovat do mírně vařící polévky. V tom případě připravíme o něco řidší těsto.
Knedlíčky vaříme pod poklicí ve vývaru asi 10 až 15 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-jatrovymi-knedlicky-1 [On-line 28.3.2011], citace
Hovězí biftek na pepři, zelené fazolky s anglickou slaninou, bylinkové máslo a omáčky
- 1 kg hovězí svíčkové
- pepř
- olivový olej
- sůl
- 500 g zelených fazolek
- 200 g anglické slaniny
- Bylinkové máslo:
- 1 máslo
- pažitka
- petrželka
- sůl
- česnek
Omáčka sýrová
- 1 smetana na vaření
- cibule
- 100 g plísňového sýra
- Omáčka houbová:
- 1 smetana na vaření
- cibule
- 100 g lišek
- sůl
Připravíme si 5 steaků (200 g kus), omyjeme je ve studené vodě, osušíme a naklepeme lehce dlaní. Rozpálíme pánev, až se z ní bude lehce kouřit. Přidáme pár kapek olivového oleje a z každé strany steaky orestujeme, aby se zatáhly (1 až 2 minuty). Pokud máte rádi krvavý biftek (rare), stačí opékat jen 2 minuty z každé strany. Pokud dáváte přednost středně propečenému (medium), ztlumte oheň po první minutě a maso ještě opékejte na mírném ohni 2 minuty z každé strany. Dobře propečeného bifteku (well done) docílíte pětiminutovým opékáním po každé straně a postupným snižováním plamene.
Fazolky omyjeme ve studené vodě, osušíme, odkrojíme konce a rozkrájíme na třetinky. Slaninu pokrájíme na drobné kousky, přidáme na pánev a opékáme 1 až 2 minuty. Přidáme fazolky, restujeme 2 až 3 minuty podle chuti a na závěr osolíme.
Při přípravě bylinkového másla necháme máslo nejprve změknout při pokojové teplotě, přidáme nasekané bylinky a utřený česnek a osolíme. Vložíme do alobalu nebo fólie a vytvoříme váleček, který necháme v ledničce ztuhnout. Pak nakrájíme na slabé plátky, kterými steaky poklademe.
Omáčky připravujeme velmi jednoduše. Na pánvi orestujeme trochu jemně pokrájené cibule, přidáme smetanu a sýr nebo houby a necháme za stálého míchání provařit na mírném ohni. Dosolíme a omáčka je hotov.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-biftek-na-pepri [On-line 28.3.2011], citace
Citronový koláč
- 600 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- 300 g Hery
- 300 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- vanilka
- citronová kůra
Náplň
- 800 ml plnotučného mléka
- 200 ml citronové šťávy
- vanilka
- 200 g žloutků
- 200 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
Zdobení
- 1 vejce
- piniové ořechy
Ingredience smícháme, vypracujeme těsto a dáme je na 30 minut odpočinout do ledničky. Půlku těsta vyválíme do formy a 15 minut pečeme při 180 ºC v předehřáté troubě. Druhou polovinu těsta vyválíme a dáme stranou. Na náplň povaříme mléko s vanilkou a citronovou šťávou.
Do misky dáme žloutky, cukr a mouku a pomalu přidáváme do mléka. Vaříme jen krátce. Přecedíme a necháme vychladnout. Hmotu dáme do formy, překryjeme těstem, potřeme vejcem a posypeme ořechy. Pečeme 30 minut na 180 ºC.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/citronovy-kolac [On-line 28.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář