reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu Pondělí Prostřeno 28.3.2011 – Michal

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

  • 1 kg hovězích kostí
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 rajče
  • 5 kuliček černého pepře
  • petrželová nať
  • 5 bobkových listů
  • sůl
  • česnek

Kosti očistíme ve studené vodě, dáme na pekáč a pečeme na 170 ºC asi 15 min. Zbytky morku seškrabeme z pekáče a použijeme pro lepší chuť. Kosti vložíme do hrnce, přidáme zeleninu a koření, zalijeme studenou vodou a vaříme asi 5 hodin. Scedíme a dochutíme.

Játrové knedlíčky do polévky

Utřeme tuk se solí a žloutkem, přidáme opačnou stranou nože naškrábaná játra, mouku, česnek, majoránku, kůru, květ, pepř, bílek a tolik strouhanky, aby bylo těstíčko tak husté, aby se z něj daly tvarovat malé knedlíčky (menší než míčky na ping-pong).

Knedlíčky se také mohou vykrajovat pomocí dvou lžiček namočených do polévky (podobně jako nočky) a vhazovat do mírně vařící polévky. V tom případě připravíme o něco řidší těsto.

Knedlíčky vaříme pod poklicí ve vývaru asi 10 až 15 minut.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-jatrovymi-knedlicky-1 [On-line 28.3.2011], citace

Hovězí biftek na pepři, zelené fazolky s anglickou slaninou, bylinkové máslo a omáčky

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • 500 g zelených fazolek
  • 200 g anglické slaniny
  • Bylinkové máslo:
  • 1 máslo
  • pažitka
  • petrželka
  • sůl
  • česnek

Omáčka sýrová

  • 1 smetana na vaření
  • cibule
  • 100 g plísňového sýra
  • Omáčka houbová:
  • 1 smetana na vaření
  • cibule
  • 100 g lišek
  • sůl

Připravíme si 5 steaků (200 g kus), omyjeme je ve studené vodě, osušíme a naklepeme lehce dlaní. Rozpálíme pánev, až se z ní bude lehce kouřit. Přidáme pár kapek olivového oleje a z každé strany steaky orestujeme, aby se zatáhly (1 až 2 minuty). Pokud máte rádi krvavý biftek (rare), stačí opékat jen 2 minuty z každé strany. Pokud dáváte přednost středně propečenému (medium), ztlumte oheň po první minutě a maso ještě opékejte na mírném ohni 2 minuty z každé strany. Dobře propečeného bifteku (well done) docílíte pětiminutovým opékáním po každé straně a postupným snižováním plamene.

Fazolky omyjeme ve studené vodě, osušíme, odkrojíme konce a rozkrájíme na třetinky. Slaninu pokrájíme na drobné kousky, přidáme na pánev a opékáme 1 až 2 minuty. Přidáme fazolky, restujeme 2 až 3 minuty podle chuti a na závěr osolíme.

Při přípravě bylinkového másla necháme máslo nejprve změknout při pokojové teplotě, přidáme nasekané bylinky a utřený česnek a osolíme. Vložíme do alobalu nebo fólie a vytvoříme váleček, který necháme v ledničce ztuhnout. Pak nakrájíme na slabé plátky, kterými steaky poklademe.

Omáčky připravujeme velmi jednoduše. Na pánvi orestujeme trochu jemně pokrájené cibule, přidáme smetanu a sýr nebo houby a necháme za stálého míchání provařit na mírném ohni. Dosolíme a omáčka je hotov.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-biftek-na-pepri [On-line 28.3.2011], citace

Citronový koláč

  • 600 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 300 g Hery
  • 300 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • vanilka
  • citronová kůra

Náplň

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 200 ml citronové šťávy
  • vanilka
  • 200 g žloutků
  • 200 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky

Zdobení

  • 1 vejce
  • piniové ořechy

Ingredience smícháme, vypracujeme těsto a dáme je na 30 minut odpočinout do ledničky. Půlku těsta vyválíme do formy a 15 minut pečeme při 180 ºC v předehřáté troubě. Druhou polovinu těsta vyválíme a dáme stranou. Na náplň povaříme mléko s vanilkou a citronovou šťávou.

Do misky dáme žloutky, cukr a mouku a pomalu přidáváme do mléka. Vaříme jen krátce. Přecedíme a necháme vychladnout. Hmotu dáme do formy, překryjeme těstem, potřeme vejcem a posypeme ořechy. Pečeme 30 minut na 180 ºC.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/citronovy-kolac [On-line 28.3.2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.