reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu – Prostřeno 13.07.2011 – Renáta

Dnešní menu se skládá z

Ježibabí mls

Na těsto:

  • 5 vajec
  • špetka soli, kolik váží celá vejce (cca 250g), tolik cukru, hrubé mouky a másla (Hery).

Do koláče:

  • 1 jahodový kompot
  • 1 karamelová poleva

Na koláč:

  • 2 – 3 zakysané smetany
  • 2 skořicové cukry
  • 5 čerstvých jahod na zdobení.

Na drobení:

  • 100 g kukuřičných lupínků
  • 80 g másla
  • 1 dcl medu
  • lžíce másla a lžíce strouhanky na vymazání plechu.

Drobení :
Rozpustíme máslo, chvíli škvaříme a přidáme med. Za stálého míchání chvíli vaříme, hmota zhoustne a má krémovou konzistenci. Do ní nasypeme kukuřičné lupínky a dobře promícháme. Množství lupínků záleží na naší chuti, v jakém poměru s medem to náš jazýček rád. Takto obalené lupínky rozprostřeme ve slabé vrstvě na pečící papír a necháme vystydnout…

TIP:

K lupínkům můžeme přidat opražené ovesné vločky, mandle, nebo syrové rozinky, kandované ovoce… a pak se to dá papat samostatně bez koláčku.

Těsto na koláč :

Tuk rozšleháme s cukrem a špetkou soli a pak postupně přidáváme po jednom vejci. Šleháme pár minut a přidáme další vejce, zase šleháme a další vejce… dokud vejce jsou. Nakonec vmícháme mouku a ještě pár minut šleháme na vysoké obrátky. Těsto vlijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech, poklademe jahodami a pokapeme karamelovou polevou. Pečeme ve střední troubě asi 20 minut.

Na vychladlé těsto namažeme zakysanou smetanu, posypeme ji skořicovým cukrem a polijeme karamelovou polevou. Špejlí můžeme povrch koláče pokreslit různými ornamenty na ozdobu a celý koláč dáme do lednice vychladit.

Jednotlivé řezy zdobíme na talířku jahodou a sypeme kukuřičným drobením.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jezibabi-mls

Kus zvířecího pařátku v bramborovém kabátku k tajemnému salátku

  • 5 prsních kuřecích řízečků
  • 5 stehenních kuřecích řízečků
  • 5 řízečků z vepřové kýty
  • sůl, pepř, granulovaný česnek
  • majoránka, kmín
  • 1 kg brambor
  • 3 vejce
  • ½ paličky česneku
  • 1 menší cibule,
  • 2 hrnky hladké mouky
  • olej na smažení.

Salát se sýrovou zálivkou:

  • 1 balení žervé
  • 1 bílý jogurt
  • ½ šlehačky
  • 1dcl mléka
  • sůl, pepř, provensálské koření
  • 1 stroužek česneku
  • lžička oleje
  • 2 – 3 polévkové lžíce majonézy
  • 5 rajčat
  • ½ cibule
  • 1 salátová okurka
  • 1 žlutá a 1 červená paprika

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme, přidáme sůl, pepř, v dlani promnutou majoránku, kmín, vejce a smícháme v těsto, které dle potřeby zahustíme hladkou moukou.

Všechny řízečky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem, těsně před smažením obalujeme v bramborovém těstě a smažíme pod pokličkou z obou stran do zlatova na středním ohni.

Zeleninu na salát nakrájíme a smícháme. Žervé ušleháme s jogurtem, šlehačkou, olejem, majonézou a dle chuti a potřeby zředíme mlékem. Ochutíme solí, pepřem, provensálským kořením a prolisovaným česnekem. Smícháme se zeleninou a necháme odpočinout.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kus-zvireciho-paratku-v-bramborovem-kabatku

Čarobarevný kotlík

  • 5 – 6 větších žampiónů
  • 1 menší cibule
  • polévková lžíce másla nebo oleje
  • 1 šlehačka
  • 1 l vody
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření
  • 2 vejce
  • ½ až 3/4 hrníčku dětské krupičky
  • 1 játrová zavářka
  • půl hrníčku mléka
  • 3 lžíce špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na tuku. Oloupané žampióny nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k osmažené cibuli. Podusíme a zalijeme šlehačkou. Přidáme sůl, pepř a provensálské koření, zalijeme vroucí vodou a vaříme asi 15 minut na mírném ohni.

Vejce smícháme s krupičkou v husté těsto, které osolíme a pak lžičkou vykrajujeme do polévky jako malé nočky. Polovinu těsta ale oddělíme a přidáme do něj špenát a česnek, aby vzniklé nočky byly zelené.

Játrovou zavářku zahustíme strouhankou a dle chuti okořeníme a přidáme česnek. Lžičkou opět tvoříme do polévky malé nočky.

Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/carobarevny-kotlik

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.