Dnešní menu se skládá z
Ježibabí mls
Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli, kolik váží celá vejce (cca 250g), tolik cukru, hrubé mouky a másla (Hery).
Do koláče:
- 1 jahodový kompot
- 1 karamelová poleva
Na koláč:
- 2 – 3 zakysané smetany
- 2 skořicové cukry
- 5 čerstvých jahod na zdobení.
Na drobení:
- 100 g kukuřičných lupínků
- 80 g másla
- 1 dcl medu
- lžíce másla a lžíce strouhanky na vymazání plechu.
Drobení :
Rozpustíme máslo, chvíli škvaříme a přidáme med. Za stálého míchání chvíli vaříme, hmota zhoustne a má krémovou konzistenci. Do ní nasypeme kukuřičné lupínky a dobře promícháme. Množství lupínků záleží na naší chuti, v jakém poměru s medem to náš jazýček rád. Takto obalené lupínky rozprostřeme ve slabé vrstvě na pečící papír a necháme vystydnout…
TIP:
K lupínkům můžeme přidat opražené ovesné vločky, mandle, nebo syrové rozinky, kandované ovoce… a pak se to dá papat samostatně bez koláčku.
Těsto na koláč :
Tuk rozšleháme s cukrem a špetkou soli a pak postupně přidáváme po jednom vejci. Šleháme pár minut a přidáme další vejce, zase šleháme a další vejce… dokud vejce jsou. Nakonec vmícháme mouku a ještě pár minut šleháme na vysoké obrátky. Těsto vlijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech, poklademe jahodami a pokapeme karamelovou polevou. Pečeme ve střední troubě asi 20 minut.
Na vychladlé těsto namažeme zakysanou smetanu, posypeme ji skořicovým cukrem a polijeme karamelovou polevou. Špejlí můžeme povrch koláče pokreslit různými ornamenty na ozdobu a celý koláč dáme do lednice vychladit.
Jednotlivé řezy zdobíme na talířku jahodou a sypeme kukuřičným drobením.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jezibabi-mls
Kus zvířecího pařátku v bramborovém kabátku k tajemnému salátku
- 5 prsních kuřecích řízečků
- 5 stehenních kuřecích řízečků
- 5 řízečků z vepřové kýty
- sůl, pepř, granulovaný česnek
- majoránka, kmín
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- ½ paličky česneku
- 1 menší cibule,
- 2 hrnky hladké mouky
- olej na smažení.
Salát se sýrovou zálivkou:
- 1 balení žervé
- 1 bílý jogurt
- ½ šlehačky
- 1dcl mléka
- sůl, pepř, provensálské koření
- 1 stroužek česneku
- lžička oleje
- 2 – 3 polévkové lžíce majonézy
- 5 rajčat
- ½ cibule
- 1 salátová okurka
- 1 žlutá a 1 červená paprika
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme, přidáme sůl, pepř, v dlani promnutou majoránku, kmín, vejce a smícháme v těsto, které dle potřeby zahustíme hladkou moukou.
Všechny řízečky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem, těsně před smažením obalujeme v bramborovém těstě a smažíme pod pokličkou z obou stran do zlatova na středním ohni.
Zeleninu na salát nakrájíme a smícháme. Žervé ušleháme s jogurtem, šlehačkou, olejem, majonézou a dle chuti a potřeby zředíme mlékem. Ochutíme solí, pepřem, provensálským kořením a prolisovaným česnekem. Smícháme se zeleninou a necháme odpočinout.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kus-zvireciho-paratku-v-bramborovem-kabatku
Čarobarevný kotlík
- 5 – 6 větších žampiónů
- 1 menší cibule
- polévková lžíce másla nebo oleje
- 1 šlehačka
- 1 l vody
- sůl
- pepř
- provensálské koření
- 2 vejce
- ½ až 3/4 hrníčku dětské krupičky
- 1 játrová zavářka
- půl hrníčku mléka
- 3 lžíce špenátu
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce strouhanky
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na tuku. Oloupané žampióny nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k osmažené cibuli. Podusíme a zalijeme šlehačkou. Přidáme sůl, pepř a provensálské koření, zalijeme vroucí vodou a vaříme asi 15 minut na mírném ohni.
Vejce smícháme s krupičkou v husté těsto, které osolíme a pak lžičkou vykrajujeme do polévky jako malé nočky. Polovinu těsta ale oddělíme a přidáme do něj špenát a česnek, aby vzniklé nočky byly zelené.
Játrovou zavářku zahustíme strouhankou a dle chuti okořeníme a přidáme česnek. Lžičkou opět tvoříme do polévky malé nočky.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/carobarevny-kotlik
Poslední tip, trik či komentář