Dnešní menu se skládá z
Tvarohový Mikšík
- 4 tvarohy měkké
- 1 Hera
- 2 ½ hrnku hrubé mouky
- 4 vanilkové cukry
- 2 vejce
- ovoce dle sezony (mimo sezonu i kompoty)
- kakao (nemusí být)
- 1 hrnek cukru
Z Hery, mouky a jednoho hrnku cukru umačkáme drobenku (můžeme přidat kakao, aby byla tmavá). 2/3 drobenky dáme na vysypaný plech (vyložený papírem) a umačkáme po celé ploše. Utřeme tvaroh, vejce, zbylý cukr, vanilkový cukr a ovoce dohromady. Rozetřem na uplácanou drobenku a posypeme zbylou drobenkou. Pečeme při 180 až 200 °C asi taky 20 až 25 minut. Vyndáme a necháme schladnout před krájením.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tvarohovy-miksik
Pravý hospodský guláš zahuštěný chlebem
- 1 kg hovězího masa
- 1 malý rajčatový protlak
- 3 cibule
- 3 lžičky červené papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 3 lžičky majoránky
- sůl
- mletý pepř
- (chilli)
- 2 krajíčky chleba nebo suchý nastrouhaný chleba.
V hrnci osmahnemem do zlatova 2 až 3 najemno nakrájené cibule. Na ní na kostky nakrájené maso, 1/2 -1 rajčatový protlak a koření, osolíme a opepříme dle chuti, podlejeme a dusíme, dokud maso není dokonale měkké, měkký chleba zbavíme kůrky, nakrájíme na kostičky a přidáme k masu, lehce vaříme dokud se nerozpustí a tím omáčka zhoustne.(V případě stouhaného vysušeného chleba, vaříme chvilku jen do zahuštění). Podáváme se všemi druhy příloh a dozdobíme kolečky sirové cibule.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pravy-hospodsky-gulas-zahusteny-chlebem
Drůbková polévka
- 1 balíček kuřecích drobů
- 2 mrkve
- 2 petržele
- ½ malého celeru
- ½ pórku
- 1 cibule
- 1 malá paprika
- 5 kuliček černého pepře
- sůl
- 1 svazek petrželové naťe.
Do dvou litrů studené vody dáme všechny ingredience a vaříme asi tak 30 až 45 minut. Poté procedíme, obereme maso, nakrájíme mrkev, petržel(kdo má rád tak i celer),a dáme zpět do polévky. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a podáváme.
Domácí nudle:
Do mouky na vále, uděláme důlek, do něj vejce smíchané s mlékem. Lehce zapracováváme nožem. Poté ruhou hněteme až je těsto dost tuhé. Rozvalíme na tenkou placku a necháme schnout. Pozor ne tak aby těsto praskalo! Nakrájíme na tak široké pruhy, jaké délky chceme mít nudle. Naskládáme je na sebe o krájíme tenké nudličky. Roztřepeme a necháme doschnout.(Uschlé můžeme i skladovat do zásoby). Vložíme do vařící vody (nebo polévky) na 5-10 minut.
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/drubkova-polevka
Poslední tip, trik či komentář