Dnešní menu se skládá z
Plněná rajčata
- 4 velká rajčata
- 8 naložených ančoviček
- 200 g tuňáka v plechovce
- 2 lžíce solených capari
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 ml majonézy
Rajčatům uřízneme vršek a vydlabeme je. Vše opláchneme, aby nikde nezůstala semínka. Tvrdou část vydlabaného vnitřku nakrájíme na kousky (bez semínek). Rajčata obrátíme, aby z nich odkapala voda.
Capari opláchneme od octa. Vložíme do nádoby s vydlabanou částí rajčat, ančovičkami, tuňákem, citronem a rozmixujeme. Potom smícháme s majonézou. Touto směsí plníme rajčata, odříznutý vršek přiklopíme.
Zdobíme dle fantazie, můžeme použít capari a tymián.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/plnena-rajcata
Bylinkové brambory
- 1 kg brambor
- 200 g změklého másla2
- lžíce jemně sekaného tymiánu
- 1 lžička drceného bílého pepře
- ½ lžičky soli
Brambory uvaříme doměkka, mezitím si připravíme bylinkové máslo.
Smícháme změklé máslo, tymián, pepř a sůl, promícháme, dáme na fólii a vytvarujeme váleček. Necháme ztuhnout v lednici. Při servírování dáme na brambory.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-steak
Kuřecí steak
- 4 kuřecí prsíčka
- tymián
- drcený česnek
- sůl a pepř na dochucení
- olej na potření (klasický či olivový)
Steaky naklepeme, potřeme drceným česnekem promíchaným s olejem, posypeme pepřem, tymiánem a osolíme. Necháme chvíli odležet.
Potom osmahneme na pánvi a podáváme. Nebo můžeme na pánvi zprudka osmahnout, aby se maso zatáhlo, poté vložit na 10 min. do parní trouby a pak opět prudce osmahnout na pánvi, aby maso „chytilo barvu“.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-steak
Banánový koktejl
- 2 velké zralé banány
- 500 ml studeného mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce cukru
Oloupané banány rozmačkáme vidličkou. Rozmixujeme s polovinou mléka. Poté přidáme zbylé mléko s cukrem a vanilkovým cukrem. Plníme do čtyř menších sklenic.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rezy-metro-s-bananovym-koktejlem
Řezy Metro s banánovým koktejlem
Těsto:
- 4 vejce
- 250 g cukru moučka
- 8 lžic teplé vody
- 250 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Krém:
- 500 ml mléka
- 2 ks vanilkového pudinku
- 2 lžíce rumu
- 120 g cukru
- 70 g másla
Poleva:
- 80 g 100% tuku
- 120 g cukru moučka
- 3 lžičky kakaa
- 1 vejce
Žloutky a cukr ušleháme s vodou. Smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Střídavě přidáváme mouku a olej. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta obarvíme kakaem. Těsto nalejeme do 2 vymazaných a vysypaných forem na srnčí hřbet. Pečeme najednou při 180 °C dorůžova.
Je-li upečeno, poznáme testem se zapíchnutou špejlí. Po vytažení musí zůstat čistá (nelepit).
Vyklopíme, necháme vychladnout a nakrájíme na 1cm plátky. Krémem slepujeme střídavě světlé a tmavé plátky (vznikne dlouhý had). Výsledný objekt pomažeme zbytkem krému. Dáme vychladit. Poté polijeme polevou a posypeme sekanými mandlemi. Necháme na chladném místě 1 den odležet. Krájíme šikmo (přes roh).
Krém uděláme tak, že z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustou hmotu, do které po odstavení ze sporáku vmícháme rum a máslo.
Při přípravě polevy nejprve rozpustíme tuk ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao. Mícháme dohladka. Do šlehače dáme vejce, přidáme horkou směs a rozšleháme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/rezy-metro-s-bananovym-koktejlem
Poslední tip, trik či komentář