- Letní salát s mozzarellou
- Zelňačka s paprikovou klobásou
- Zapečená vepřová krkovice
- Broskvové řezy se šlehačkou
Letní salát s mozzarellou a kuřecím masem
- 1 salát dubáček (nebo ledový)
- 200 g cherry rajčátek
- 150 g mozzarelly
- 450 g kuřecích prsíček
- 1–2 lžíce slunečnicového oleje
- sůl a cukr
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce octa balsamico
- 5 lžic nízkotučného bílého jogurtu
- 2 snítky bazalky
- hrubě mletý pepř
Salát důkladně opereme, otřepeme přebytečnou vodu a probereme jednotlivé listy. Zvadlé zahodíme. Omyjeme rajčátka a otrháme je ze stonků. Mozzarellu necháme okapat a pokrájíme ji na malé kousky.
Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a pokrájíme na jemné proužky. Olej rozpálíme ve větší pánvi a kousky osolených a opepřených kuřecích prsíček na něm za stálého míchání dozlatova opečeme. Na dresink smícháme olivový olej s octem balsamico a jogurtem. Osolíme a opepříme dle chuti, mírně osladíme.
Velký salátový talíř vyložíme dubáčkem, poklademe na něj na půlky nakrájená cherry rajčátka, kousky mozzarelly a opečená kuřecí prsíčka. Salát přelijeme částí dresinku. Zbytek podáváme zvlášť v nádobce na dresink. Nakonec ozdobíme lístky oprané a osušené bazalky a posypeme hrubě mletým pepřem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/letni-salat-s-mozzarellou [On-line 1.3.2011], citace
Zelňačka s paprikovou klobásou
- 1 sáček kysaného zelí
- 1 cibule
- olej
- 6 lžic hladké mouky
- 4 lžíce sladké mleté papriky
- 1–2 lžíce soli
- pepř, nové koření, bobkový list
- 1 snítka majoránky
- 4 brambory (středně velké)
- papriková klobása
Na oleji osmahneme cibuli a přisypeme hladkou mouku se sladkou mletou paprikou. Zalijeme vodou (studenou), ochutíme majoránkou a solí. Přidáme oprané kyselé zelí nakrájené na menší kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, osolíme a dáme vařit zvlášť do hrnce. Nakonec nakrájíme paprikovou klobásu a dáme ji do polévky zavařit. Vaříme zhruba 10 minut.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zelnacka-s-paprikovou-klobasou [On-line 1.3.2011], citace
Zapečená vepřová krkovice se slaninou, šunkou a sýrem, podávaná s opékanými brambory
- 150 g krkovice
- 1 plátek šunky
- 1 plátek anglické slaniny
- 1 plátek sýra
- špetka strouhanky
- 6 cibulí
- plnotučná hořčice
- pepř a sůl
Vepřovou krkovici naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. Na jednotlivé plátky masa dáme anglickou slaninu, šunku, sýr a posypeme strouhankou. Na plech dáme 4 lžíce oleje a 6 cibulí nakrájených na kolečka. Maso vložíme na plech a dáme péct do trouby. Brambory oloupeme, osolíme a lehce předvaříme. Potom je ve fritovacím hrnci osmahneme.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zapecena-veprova-krkovice [On-line 1.3.2011], citace
Broskvové řezy se šlehačkou a praženými mandlemi
- 3 vejce
- 250 g cukru
- 120 g másla
- 120 ml mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3 konzervy broskví
- 3 lžíce mandlových plátků
- 1 smetana ke šlehání
- 2 balíčky vanilkového krému v prášku (bez vaření)
- 50 g kakaa
- 50 g strouhané čokolády
Vejce s cukrem utřeme do husté pěny. Rozpustíme máslo a smícháme je s mlékem a vaječnou pěnou. Poté opatrně vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva.
Piškotové těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech. Broskve dáme na síto a necháme je důkladně okapat. Půlky broskví dáme na těsto vypouklou částí nahoru. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 35 minut při teplotě 175 °C. Upečený piškot necháme vychladnout. Mandlové lupínky jemně opražíme na teflonové pánvi bez tuku.
Smetanu smícháme s vanilkovými krémy (nebo dvěma sáčky ztužovače šlehačky) a ušleháme. Poté rozetřeme na upečený koláč. Posypeme hustě kakaem. Celý koláč přejedeme po povrchu kuchařskou stěrkou se zuby, ozdobíme ho tak nejrůznějšími ornamenty. Koláč dále dozdobíme podle chuti nastrouhanou hořkou či mléčnou čokoládou a opraženými mandlovými lupínky.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/broskvove-rezy-se-slehackou [On-line 1.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář