reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Celé menu Úterý Prostřeno 8.2.2011 – Vladimír

Bramborové placičky na blaše se smetanou

  • 500 g brambor
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 zakysaná smetana
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Nastrouháme brambory, přidáme dvě vejce, sůl, pepř, majoránku a hladkou mouku. Vypracujeme těsto, které pak pečeme na litinových plátech kamen (na blaše) bez jakéhokoli tuku dozlatova. Po upečení (asi 5 minut) vkládáme placky do hrnce a prokládáme máslem. Podáváme s vychlazenou zakysanou smetanou.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bramborove-placicky-na-blase [On-line 8.2,2011], citace

Kulajda

  • 150 g másla
  • mouka na zahuštění
  • 250 g hříbků
  • 1 vejce
  • 250 g brambor
  • čerstvá petrželka
  • jarní cibulka
  • sůl
  • 1 zakysaná smetana

Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme klasický bešamel. Potom přidáme hříbky a nakrájené brambory a za stálého míchání vaříme doměkka. Zvlášť si uvaříme vejce natvrdo, které do polévky nastrouháme. Nakonec dochutíme zakysanou smetanou, zelenou petrželí a jarní cibulkou a dosolíme.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kulajda [On-line 8.2,2011], citace

Španělský ptáček s rýží, okurkami a zelným salátem

  • 500 g zadního hovězího
  • 1 cibule
  • 150 g šunky
  • 150 g slaniny
  • 2 vejce
  • hořčice
  • okurky ve sladkokyselém nálevu
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • rýže
  • kari koření
  • zelený hrášek
  • petrželová nať
  • 1 červené hlávkové zelí
  • cibulka
  • cukr, sůl, ocet

Hovězí maso nasolíme, přidáme trochu pepře, potřeme hořčicí a necháme hodinku odležet v lednici. Potom tvoříme závitky, do kterých vkládáme šunku, slaninu, vejce a okurky. Na tuku osmažíme cibuli dozlatova a dáme na ni péct maso. Dusíme do změknutí.

Poté závitky vytáhneme a vydušenou šťávu zahustíme moukou. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Závitky dáme do zapékací mísy, zalijeme hotovou šťávou, přidáme kousek másla a dáme do vyhřátě trouby asi na 15 minut. Uvaříme tři druhy rýže. Jednu čistou, do které po uvaření nakrájíme zelenou petržel. Do druhé přidáme při vaření lžičku kari koření, třetí typ vaříme se zeleným hráškem.

Červené hlávkové zelí necháme asi 3 minuty projít varem. Nastrouháme, přidáme cibulku, osmaženou slaninu a dochutíme cukrem, solí a octem. A salát je hotový.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-s-ryzi [On-line 8.2,2011], citace

Borůvkový koláč

  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru moučka
  • ¼ l mléka
  • 1 kostka droždí
  • 90 g másla
  • 2 vejce
  • 1 l borůvek

Připravíme si klasické kynuté těsto, ze kterého vytvoříme koláč. Poklademe ho čerstvými nebo zmrazenými borůvkami (dost hustě – na klasický plech je třeba asi 1 litr borůvek). Posypeme drobenkou, kterou vytvoříme z másla a mouky, a dáme péct do trouby asi na 45 minut při teplotě 170 stupňů.

Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/boruvkovy-kolac [On-line 8.2,2011], citace

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.