- jemný čerstvý smetanový sýr 900 g
- vejce 3 kusy
- smetana ke šlehání
- 2/3 hrnku cukru krupice
- měkké karamelky 150 g
- máslové sušenky 250 g
- malé máslo dle potřeby
- čerstvé jahody na ozdobu
Poleva
- mražené jahody
- cukr krupice
- citronová šťáva
- 1 želatina v plátcích
Nejdříve se připraví náplň. Smícháme krémový sýr s cukrem. Potom se jedno po druhém přidají vajíčka, smetana a nakonec vanilkový extrakt.
Pak se připraví karamel. Bonbony-karamelky dáme do misky s víkem, dno zalijeme smetanou a dáme na minutu do mikrovlnky. Po minutě se vyndají, zamíchají a dají se zpět do mikrovlnky na 30 sekund. Musí nám vzniknout tekutý karamel. Polovinu krému, který jsme si připravili, smícháme s karamelem. Tím budeme mít dva druhy náplně.
Rozdrtíme sušenky, zalijeme je rozehřátým máslem – výslednou hmotu namačkáme na dno dortové formy a dáme zapéct na 10 min do horkovzdušné trouby. Necháme chvíli vychladnout. Potom na předpečené dno nalijeme nejdříve první náplň, potom tu karamelovou a dáme péct minimálně na 40 minut. Do trouby si dáme nádobu s vodou, aby těsto zůstalo vláčné.
V kastrůlku rozehřejeme jahody s cukrem a trochou citronové šťávy a uděláme z toho pyré. Do ještě teplé hmoty vmícháme želatinové pláty, namočené předem do studené vody, a promícháme. Výslednou hmotu polijeme již zchladlý cheesecake a dort dáme odležet do lednice na minimálně přes noc.
Zdroj: Cheesecake; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cheesecake [On-line 27.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář