Suroviny :
- 3 lžíce oleje
- 1 velká cibule, najemno
- 1 červená paprika, na tenké proužky
- 2 oloupané stroužky česneku, posekaný najemno
- 1 zarovnaná lžička chilli
- 1 vrchovatá lžička sladké papriky
- ½ lžičky skořice
- sůl a pepř
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 500 g libového mletého hovězího
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g loupaných rajčat z konzervy
- ½ lžičky sušené majoránky
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2-3 kostičky hořké čokolády
- 400 g konzervovaných červených fazolí
- příloha – dlouhozrnná rýže, tortilly, kysaná smetana, papričky jalapenos, salsa
V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovita.
Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opečte tři minuty, a pak přidejte maso – nakrájené na kostičky .
Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda.
Pak přidejte k masu fazole několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.
Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem a před tím než je přidáme k masu z nich pečlivě slít vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí – jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí.
Pokud použijete fazole konzervované přidávají se do jídla později tzn zhruba po 20ti minutách spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.
Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou, a nechte 20 minut vařit.
Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrólu, můžete trochu podlít.
Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat.
Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat čerstvý koriandr..
Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí, a nechte 10 minut odpočívat.
Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly.
Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly.
Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu.
Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu a přídavné omáčky a smetanu.
Zdroj: Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/cool-coochyne-ze-soboty-vsechny-recepty-jsou-tady [On-line 23.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář