Na 1 porci potřebujeme:
- 4–5 stonků bílého chřestu,
50 g čerstvého másla,
sůl,
1 ks bobkový list,
3 kuličky černého pepře ,
1 snítka tymián,
patka žitného chleba,
čerstvá rukola,
olivový olej,
čerstvě mletý pepř,
4 třešňová rajčata
Holandská omáčka:
- 80 g teplého rozpuštěného másla,
- sůl,
- pepř,
- 2 žloutky,
- 1 lžíce bílého vína,
- 2–3 lžíce vody z vaření chřestu,
- 1/2 citronu
Chřest pečlivě oloupeme škrabkou. Do vhodného kastrolu s vodou přidáme máslo, koření a sůl. Uvedeme do varu, stáhneme teplotu, vložíme chřest spolu s kusem chleba a necháme pomalu tzv. táhnout, dokud chřest nebude měkký (dle tloušťky chřestu asi 8–12 minut, nejlépe pokud kousek ochutnáte). Vyjmeme, a pokud nebudeme ihned podávat, zchladíme chřest studenou vodou, aby se již dál nedovařoval.
Holandská omáčka – ve vhodném rendlíku smícháme žloutky, várku z chřestu, víno a ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Zahříváme na sporáku za stálého šlehání metlou do husté pěny. Stáhneme ze sporáku a pomalu metlou vmícháme teplé máslo. Dle potřeby dochutíme a podáváme.
Chřest na talíři ozdobíme rukolou a rajčaty ochucenými olivovým olejem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/chrest-s-holandskou-omackou-2.html
Poslední tip, trik či komentář