4 porce
Omáčka choron (čti šoron) je další druh omáčky pocházející z francouzské gastronomie. Základem je omáčka holandská. Pokud základní holandskou omáčku ochutíme estragonem a kerblíkem (v tuto chvíli máme omáčku na způsob béarnské) a přidáme rajčatové pyré, získáme omáčku choron. Přípravou pyré začneme naše vaření.
rajčatové pyré
- 4 lžíce drcených rajčat
- 1 šalotka
- snítka kerblíku a estragonu
- střik estragonového octa
- mletý pepř
- sůl
V kastrůlku zredukujeme rajčata se šalotkou, ochutíme nasekanými bylinkami, octem, pepřem a solí, necháme zchladnout.
omáčka choron
- 3 žloutky
- ½ dl zeleninového vývaru
- 200 g přepuštěného másla
- ochucené rajčatové pyré (viz výše)
- bílý pepř
- sůl
V plechové misce nad vodní lázní bez ustání vyšleháme žloutky s vývarem, jakmile začnou houstnout, vešleháme vlažné máslo, rajčatové pyré (viz výše), dochutíme pepřem a solí.
chřestová várka
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- 1 šalotka
- 2,5 dl vody
- snítka plocholisté petržele
- snítka estragonu
- 2 bobkové listy
- nové koření
- barevný pepř
- pár kapek octa nebo střik bílého vína
- 400 g zeleného chřestu
- sůl
Zelený chřest loupat nemusíme, ale ulomíme tuhé konce. Očištěnou zeleninu pokrájíme nahrubo, zalijeme vodou, přidáme bylinky, koření, ocet, sůl a svaříme, poté vložíme chřest a 4–5 minut vaříme. Chřest můžeme, pro zachování hodnotných surovin uvařit i nad parou, zas ale neabsorbuje chuť zeleninové várky.
pažitkové brambůrky
- 450g jarníchbrambor vařených ve slupce
- 100g másla
- pažitka
- sůl
Mladé brambory uvaříme ve slupce se solí a kmínem, scedíme, můžeme i nemusíme oloupat a podáváme s máslem a pažitkou.
Zdroj: Chřest s omáčkou choron; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1087 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář