reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Chřest s omáčkou choron

4 porce

Omáčka choron (čti šoron) je další druh omáčky pocházející z francouzské gastronomie. Základem je omáčka holandská. Pokud základní holandskou omáčku ochutíme estragonem a kerblíkem (v tuto chvíli máme omáčku na způsob béarnské) a přidáme rajčatové pyré, získáme omáčku choron. Přípravou pyré začneme naše vaření.

rajčatové pyré

  • 4 lžíce drcených rajčat
  • 1 šalotka
  • snítka kerblíku a estragonu
  • střik estragonového octa
  • mletý pepř
  • sůl

V kastrůlku zredukujeme rajčata se šalotkou, ochutíme nasekanými bylinkami, octem, pepřem a solí, necháme zchladnout.

omáčka choron

  • 3 žloutky
  • ½ dl zeleninového vývaru
  • 200 g přepuštěného másla
  • ochucené rajčatové pyré (viz výše)
  • bílý pepř
  • sůl

V plechové misce nad vodní lázní bez ustání vyšleháme žloutky s vývarem, jakmile začnou houstnout, vešleháme vlažné máslo, rajčatové pyré (viz výše), dochutíme pepřem a solí.

chřestová várka

  • 1 menší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 šalotka
  • 2,5 dl vody
  • snítka plocholisté petržele
  • snítka estragonu
  • 2 bobkové listy
  • nové koření
  • barevný pepř
  • pár kapek octa nebo střik bílého vína
  • 400 g zeleného chřestu
  • sůl

Zelený chřest loupat nemusíme, ale ulomíme tuhé konce. Očištěnou zeleninu pokrájíme nahrubo, zalijeme vodou, přidáme bylinky, koření, ocet, sůl a svaříme, poté vložíme chřest a 4–5 minut vaříme. Chřest můžeme, pro zachování hodnotných surovin uvařit i nad parou, zas ale neabsorbuje chuť zeleninové várky.

pažitkové brambůrky

  • 450g jarníchbrambor vařených ve slupce
  • 100g másla
  • pažitka
  • sůl

Mladé brambory uvaříme ve slupce se solí a kmínem, scedíme, můžeme i nemusíme oloupat a podáváme s máslem a pažitkou.

Zdroj: Chřest s omáčkou choron; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1087 [On-line 23.11.2012]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ 7 = patnáct


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.