2 porce
Ingredience
- Vývar z vaření chřestu
- Slupky a odřezky z chřestu
- Pár kousků uvařeného chřestu
- 1 šalotka
- 25 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 50 ml bílého vína
- 200 ml smetany
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Řeřicha
- Zakysaná smetana na ozdobu
Na oheň dáme hrnec a vlijeme do něj vývar z chřestu. Přidáme slupky a odřezky a necháme vařit.
Šalotku nakrájíme nadrobno.
Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj nakrájenou šalotku. Šalotku restujeme, až zesklovatí. Šalotka jen změkne, nesmí zhnědnout.
Zaprášíme moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Jíšku zalijeme vínem, rozmícháme, krátce svaříme. Pak do jíšky přes síto vlijeme vývar z chřestu.
Z vařených chřestů odkrojíme hlavičky a stonky. Přidáme je do polévky a vaříme 10 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem.
Vlijeme smetanu, dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a prohřejeme.
Do talíře vložíme hlavičky vařeného chřestu a vlijeme polévku. Dozdobíme řeřichou a malým kopečkem zakysané smetany.
Jestli je chřest čerstvý, poznáme, když ulomíme konec stonku. Chřest se zlomí s křupnutím. Uvnitř bude šťavnatý.
Zdroj: Chřestová polévka ze slupek; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1588-chrestova-polevka-ze-slupek/ [On-line 18.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář