- 100 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 400 g cibule
- 1 lžička třtinového cukru
- 1,2 l domácího zeleninového vývaru
- 5 plátků toustového chleba
- 50 g parmazánu
- 1 kávová lžička oregana
- sůl
Vývar
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/5 celeru
- 1 cibule i se slupkou
- čerstvé bylinky do polévky
- nové koření
- pepř celý, sůl
- olej
- 1, 5 l vody
Zeleninu očistíme (kromě cibule – tu necháme i se slupkou) a opečeme ji na oleji. Celer přidáme až ke konci. Vše zalijeme vodou, přidáme čerstvé bylinky, koření a sůl. Necháme vařit asi hodinu, poté vývar přecedíme přes sítko.
Slaninu necháme s olejem vyškvařit v hrnci, pak přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a smažíme dozlatova asi deset minut. Ke konci přidáme třtinový cukr. Poté přidáme vývar a necháme polévku asi minutu vřít. Případně dosolíme a následně odstavíme ze sporáku. Polévka je hotová a můžeme připravit toustíky. Nastrouháme najemno parmazán a přidáme k němu oregano. Parmazánovou směs rozprostřeme na tousty a dáme je na minutu do trouby na gril. Polévku podáváme s tousty.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cibulova-s-parmazanovymi-toustiky [On-line 26.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář