4−6 porcí
- 2 hrsti čočky
- voda na namočení čočky
- ½ lžíce sádla
- 50 g selské slaniny
- 1 malá cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- asi 1,2 l vody
- mletý pepř
- majoránka
- sůl
Na podávání
- 2 krajíce chleba
- sádlo
Na lžíci sádla vypečeme slaninu nakrájenou na kostičky, osmahneme nakrájenou cibuli a česnek (dva stroužky), opranou čočku, zasypeme lžící hladké mouky, osmahneme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu. Příkon tepla ztlumíme a pozvolna vaříme, až je čočka měkká. Poté polévku dochutíme dvěma stroužky česneku utřeného se solí, opepříme, vmícháme majoránku, popřípadě dosolíme.
Polévku podáváme s kostkami chleba opečenými na sádle.
Zdroj: Čočková polévka se slaninou a chlebovými krutony; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1617-cockova-polevka-se-slaninou-a-chlebovymi-krutony/ [On-line 22.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář