- 1kg oháňky
- 1 mrkev
- 2 cibule
- svazek aromatických bylinek (bobkový list, tymián, rozmarýn…)
- 50g bílé slaniny
- 2 stroužky česneku
- 1dcl bílého vína
- 1kg rajčat (mohou být z plechovky)
- 1 noha celeru řapík
- hovězí vývar podle potřeby
- 1dcl olej extra virgin
- sůl, pepř
Nakrájíme oháňku na 4-5 kusů a namočíme ji do studené vody na několik hodin.
Poté k masu s touto vodou, kterou osolíme, přidáme mrkev, cibuli (na půlky) a bylinky a na mírném ohni vaříme 1,5 hod.
Odstraníme pěnu a vysrážené bílkoviny, aby nebyla polévka kalná a ještě hodinu vaříme. Po uplynulé době maso vyndáme a začneme nový základ na pánvi, kde na oleji orestujeme bílou slaninu, až se zcela rozpustí, přidáme najemno nakrájenou cibulku, zmáčknuté stroužky česneku a opečeme do zlatova. Česnek odstraníme a vložíme do pánve okapanou oháňku. Zalijeme vínem, necháme jej vyvařit a poté přidáme loupaná rajčata, podlejeme vývarem.
Pomalu vaříme asi hodinu na středním plameni. Občas podlejeme vývarem podle potřeby. Nakonec nakrájíme celer řapík na proužky a zamícháme do směsi. Povaříme už jen 5 minut, maso se začne oddělovat od kosti a bude měkké.
Zdroj:http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/ [1.11.2009]
Naprosto božská láhůdka, celá rodina byly úplně unešena, doporučuji všem
Už jsem to zkoušela,je to vynikající.Jen místo rajčat jsem dala rajčatové pyré z plechovky.
Zajímavá, pro nás nezvyklá kombinace hovězího a rajčat. Díky