Suroviny:
- 180 g hořké čokolády (50 – 75% kakaa)
- třtinový cukr dle chuti, nejlépe nedávat vůbec
- 1 lžíce másla
- 75 ml vody
- 3 žloutky
- 3 bílky
Na malinovou omáčku:
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce bílého cukru (bílý tady dávám kvůli barvě, aby omáčka nešla moc dohněda)
- 1 lžička citronové šťávy
- 100 g mražených malin
- velký panák koňaku
- čerstvé maliny na ozdobení
Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni.
Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout. Pak ušlehejte tuhý sníh z bílků.
Až vám čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směs rozdělte do ozdobných misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky aspoň na dvě hodiny. Před servírováním si připravte malinovo – koňakovou omáčku: v rendlíku si rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr, a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.
Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zastříkněte je citronem a na velmi mírném plameni je nechte jen prohřát (jestli už jsou teplé, poznáte snadno ochutnáním). Když jsou prohřáté, přidejte koňak a odstavte. Touto omáčkou, ještě teplou, zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat.
Zdroj: Čokoládová pěna s malinami a koňakem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-recepty-plne-lasky [On-line 08.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář