Čokoládové řezy s jablky
Rozpočet asi na 10 kousků:
- 125 g hořké čokolády
- 4 vejce
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 30 g hladké mouky
- 50 g mletých ořechů
- špetka soli
- 3 jablka
- 150 g krystalového cukru
- 200 g meruňkové marmelády
Na dozdobení:
- šlehačka, bílá poleva a kokos
- hrubá mouka a tuk na formu
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Změklé máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny.
2. Mleté ořechy smícháme s moukou a špetkou soli a vmícháme do žloutkové směsi. Pak přidáme čokoládu a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a na povrchu uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C. Po upečení necháme vychladnout. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a slepíme rozehřátou meruňkovou marmeládou.
4. Jablka nakrájíme na plátky. Na pánvi za stálého míchání zahříváme cukr, dokud nezezlátne a nerozpustí se na karamel. Pak ho zalijeme trochou vody, přidáme jablka a podusíme je.
5. Na marmeládou slepený a ze všech stran potřený korpus naskládáme jablka. Moučník krájíme na řezy a podle své fantazie dozdobíme např. polevou, šlehačkou a kokosem.
1 kousek asi 1 970 kJ / 470 kcal
Příprava 50 minut
Poslední tip, trik či komentář