- 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
- 90 g másla + 20 g na vymazání formiček
- 120 g cukru
- 3 vejce
- 40 g hladké mouky
- mandlové plátky
Čokoládu a máslo rozpustíme v horké lázni a necháme trochu vychladnout. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků našleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vmícháme do nich rozpuštěnou čokoládu.
Do směsi lehce vmícháme mouku a sníh. Vymažeme formičky (nebo hrnečky) máslem. Můžeme je také vysypat moukou nebo mandlovými lupínky. Ze tří čtvrtin je naplníme. Necháme je odpočinout v lednici, lze je však i rovnou péct na 180 ˚C v horkovzdušné troubě asi 10 minut (na 200 ˚C v normální troubě).
Pokud povrch praskne, vložíme do něj kousek čokolády. Podáváme buď ve formičce, nebo vyklopíme na talířek se zmrzlinou, šlehačkou či vanilkovým krémem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladove-souffle-lanyze [On-line 13.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář