- 500 kg hořké čokolády
200 g másla
4 žloutky
100 g hladké mouky
100 g cukru.
10 bílků
100 g cukru
olej a mouku na vysypání formy
- 6 hrušek,
celá skořice, badyán a hřebíček – dle obliby a chuti
citronová šťáva a kůra
100 g cukru
Hořkou čokoládu a máslo necháme společně rozpustit v mikrovlnné troubě. Mezitím si v misce vyšleháme 4 žloutky se hladkou moukou a sto gramy cukru. Směs postupně vmícháme do vychladlé čokolády. Deset bílků vyšleháme do tuhého sněhu a přisypeme sto gramů cukru. Vše důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme při teplotě sto sedmdesát stupňů Celsia zhruba dvacet minut.
Hruškový kompot si připravíme ze šesti hrušek, které oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Dáme do hrnce a přidáme celou skořici, badyán a hřebíček. Dochutíme citronovou šťávou a citronovou kůrou. Navrch nasypeme sto gramů cukru a necháme zhruba patnáct minut vařit.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/401-cokoladovy-dort-s-hruskovym-kompotem/
Poslední tip, trik či komentář