Ingredience
- tmavé čokolády, rozpuštěné 350 g
- hladká mouka 85 g
- máslo + na vymazání formiček 55 g
- cukru krupice 85 g
- slazené kondenzované mléko 170 g
- velká vejce 4 kusy
- lžička vanilkového extraktu 1 dávka
- lžíce granulí instantní kávy rozpuštěné ve lžíci vroucí vody 1 dávka
- špetka soli 1 dávka
- moučkový cukr na poprášení 1 dávka
- šlehačka nebo vanilková zmrzlina k podávání 1 dávka
- maliny 1 dávka
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní velký plech.
V míse utřeme do pěny máslo s cukrem. Potom zašleháme mléko. Vejce zlehka spojíme se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a důkladně promícháme. Vlijeme do mísy k mléčné směsi, poprášíme moukou a rozmícháme dohladka.
Rozdělíme těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat). Dáme je na plech do trouby a pečeme 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).
Vyjmeme, necháme minutu stát a pak nožem oddělíme od okrajů a vyklopíme na talířky. Poprášíme moučkovým cukrem. Dortíky můžeme podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou s horkými malinami, ale i samotné.
Zdroj: Čokoládový dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-dortik [On-line 09.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář