6 porcí
Těsto na dortík
- 250 g 70% čokolády
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
Jahodová omáčka
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2,5 dl smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- střik koňaku nebo brandy
- 300 g jahod
Jako první si připravme jahodovou omáčku. V kastrůlku rozehřejeme oba cukry na karamel, zalijeme smetanou, přidáme obsah vanilkového lusku i slupku a povaříme. Lusk vyjmeme, zastříkneme koňakem, přidáme půl dávky jahod, rozmixujeme a přecedíme. Do hladké omáčky přidáme druhou polovinu na drobnější kusy nakrájených jahod a podáváme k čerstvě pečenému, ještě teplému čokoládovému dortíku.
Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Čokoládu společně s máslem vymícháme ve vodní lázni dohladka.
Cukr vymícháme s vejci do pěny a poté postupně vmícháme čokoládu s máslem, na závěr důkladně vmícháme prosátou mouku.
Pečeme ve formičkách buď teflonových nebo vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Dortíky pečeme 9−12 minut podle velikosti formiček. Po upečení podáváme s jahodovou omáčkou.
Zdroj: Čokoládový dortík s jahodovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1246-cokoladovy-dortik-s-jahodovou-omackou/ [On-line 27.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář