Suroviny
- hořká čokoláda 100 g
- cukr krystal 65 g
- vanilkový lusk 1 ks
- hladká mouka 100 g
- cukr krystal 100 g
- smetana ke šlehání 1 ks
- máslo 100 g
- máslo na vymazání misek 25 g
- vejce 2 ks
- žloutek 2 ks
- kakaový prášek na vysypání misek
Na zmrzlinu:
- vejce 3 ks
- vanilkový cukr
Rozpuštěným máslem vytřete vnitřek misky a vložte do lednice či mrazáku. Po ztuhnutí másla postup vytření opakujte, důkladně vysypte kakaovým práškem a dejte zpět do lednice.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu společně s máslem a vymíchejte.
Vejce, žloutky a cukr vyšlehejte dotuha, přimíchejte prosátou mouku a vše důkladně zpracujte v hladkou směs.
Rozpuštěnou čokoládu přidejte do vaječné směsi a míchejte tak dlouho, dokud se vše dokonale nespojí.
Čokoládovou směsí naplňte vysypané misky a nechte minimálně 20 minut vychladit.
Troubu předehřejte na 180°C, vložte naplněné misky a pečte 10 — 12 minut. Poté vytáhněte z trouby, nechte minutku odstát a vyklopte.
Podávejte s ovocnou omáčkou, kterou si uděláme ze 400 g libovolného ovoce. Ovoce začneme vařit v hrnci se sklenicí vody a trochou vína. Vaříme pět minut, přidáme cukr podle chuti a následně omáčku propasírujeme. Necháme vychladnout a podáváme.
Zmrzlina: Z bílků si vytvoříme sníh, žloutky rozmícháme s cukrem vanilkou a cukrem krystal. Dále přidáme vanilkový lusk. Vyšleháme šlehačku a smícháme ji se sněhem a vzniklou hmotou a nalijeme do uzavíratelné nádoby. Nádobu vložíme na mrazáku aspoň na dvě hodiny, občas promícháme.
Zdroj: Čokoládový fondant s ovocnou omáčkou a domácí vanilkovou zmrzlinou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-fondant-s-ovocnou-omackou-domaci-vanilkovou-zmrzlinou [On-line 11.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář