4 porce
- 40 dkg hladké mouky
- 18 dkg cukru
- 4 polévkové lžíce hořkého kakaového prášku
- 13 dkg hořké čokolády
- 25 dkg vypeckovaných višní
- 8 dkg ořechů
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 sáček prášku do pečiva
- 5 vaječných žloutků
- 18 dkg margarínu
- 1,5 dl mléka
- 0,2 dl vína Pinot Noir
- 1 polévková lžíce škrobové moučky
Důkladně promícháme mouku, prášek do pečiva, dvě třetiny množství připraveného cukru, kakaový prášek, jedlou sodu, vanilkový cukr, na malé kousky nakrájené ořechy a hořkou čokoládu a třetinu množství višní.
Do rozpuštěného margarínu přidáme vaječné žloutky a utřeme na hladkou směs. Nalijeme do připraveného těsta a přilijeme také mléko. Opatrně promícháme.
Těsto nabereme lžící do formiček na muffiny a na 18 až 20 minut vložíme péct do trouby rozehřáté na 170 °C. Nezapomeňme do trouby vložit také malou nádobku s vodou. Při pečení muffínů je totiž důležitá pára.
Zatímco se muffíny pečou, zkaramelizujeme cukr, přihodíme zbytek višní a přilijeme také 1 až 1,5 dl vína Pinot Noir. Ovocnou polevu s višněmi zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.
Z upečených muffínů odstraníme papír na pečení, vyklopíme je na prostředek talíře a nakonec je zakapeme horkými višněmi.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3611
Poslední tip, trik či komentář