- malá dýně hokkaido 1 kus
- cibule 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
- silný vývar z vepřové kosti
- olej
- cibule 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
- zakysaná smetana 1 kus
- smetana ke šlehání 1 kus
- několik dýňových semínek
- bylinky (jakékoliv)
- máslo 2 lžičky
Uvaříme si vývar, který necháme zchladnout. V hrnci si osmahneme cibuli částečně na oleji a částečně na másle. Až zrůžoví, tak přidáme dýni nakrájenou na malé kousky. Orestujeme ji asi 3 minuty a pak přidáme vývar (dle uvážení a hustoty) a dusíme. Až bude dýně měkká, tak ji tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém a přidáme smetanu na šlehání a 2 lžičky másla. Chvilku povaříme a naservírujeme na talíř či do misky a ozdobíme zakysanou smetanou a jednou snítkou jakékoliv bylinky, kterou máme rádi. Posypeme dýňovými semínky.
Zdroj: Créme de potiron; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/creme-de-potiron [On-line 31.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář