Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- ½ lžíce kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 15 žloutků
- 200 g másla
- 4−5 lžic tučné zakysané smetany
- slunečnicový olej
Na podávání
- moučkový cukr
- meruňková marmeláda
Mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl dobré promícháme, přidáme žloutky, změklé máslo, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou hodnu odležet.
Těsto rozdělíme na čtyři díly, každý znovu propracujeme a vyválíme a 3 mm silný plát, z něhož rádýlkem vykrajujeme kosočtverce, uprostřed vytvoříme řez, kterým protáhneme jeden cíp – tak nám vzniknou „zobáčky“, které ve vysoké vrstvě oleje smažíme pozvolna dorůžova.
Hotové zobáčky sypeme moučkovým cukrem a podáváme s meruňkovou marmeládou.
Zdroj: Csőrike /čőrike/; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1293-csorike-corike/[On-line 05.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář