- 200 g hladké mouky,
- 1/4 lžičky soli,
- 1/4 lžičky mleté skořice,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- 150 g měkkého tvarohu,
- 60 g másla,
- 2 lžíce oleje,
- tuk na vymazání koláčové formy
Náplň:
- 500 g jablek,
- 1 citron,
- 2 lžíce pískového cukru,
- 1 balíček vanilinového cukru,
- 1/2 lžičky skořice,
- 100 g mandlí
Prosátou mouku osolíme, přidáme skořici, cukr, tvaroh, změklé máslo a olej. Vypracujeme vláčné těsto, které odložíme asi na půl hodiny do chladna. Mezitím oloupaná a jádřinců zbavená jablka nahrubo nastrouháme, ihned promícháme s vymačkanou šťávou z citronu, pískovým a vanilinovým cukrem, skořicí a nastrouhanými nebo umletými mandlemi. Odpočinuté těsto vyválíme na plát, který přeneseme do tukem vymazané koláčové formy. Vytvarujeme zvýšené okraje a na několika místech propíchneme vidličkou. Na těsto rozložíme jablečnou náplň, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Vychladlý koláč pocukrujeme.
Poslední tip, trik či komentář