6−8 porcí
- 100 g vyuzené slaniny
- 1 kg dančí kýty
- 50 ml vinného octa
- 6 kuliček nového koření
- mletý pepř
- sůl
- 0,5 l bílého vína
Omáčka
- 50 g másla
- hrst mandlí
- hrst rozinek
- 6 hřebíčků
- 2 ks celé skořice
- 4 jablka
- 250 ml bílého vína
- 2 plátky veky na zahuštění
Na podávání
- 6−8 plátků veky
- máslo
Dančí kýtu prokrojíme tak, aby nám vzniknul plát, opepříme, osolíme, posypeme drceným novým kořením, zastříkneme octem a necháme chvilku odležet.
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme a poklademe ji na maso. Maso dobře zarolujeme a provázkem svážeme do tvaru válečku. Roládu opepříme a osolíme i svrchu a opečeme ji v základu po vypečené slanině ze všech stran. Přendáme do pečicí nádoby, podlijeme vínem a pečeme v troubě při 175 °C doměkka. Během pečení otáčíme a podléváme.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mandle, rozinky, hřebíček, skořici a osmahneme, vmícháme na malé kostičky nakrájená jablka, opečeme a podlijeme vínem. Když jsou jablka téměř rozvařená, zahustíme střídkou bílého chleba nebo veky.
Z upečeného masa odstraníme provázek, krájíme plátky a podáváme s jablečnou omáčkou a na másle opečenými plátky veky.
Zdroj: Dančí kýta s jablečnou omáčkou a máslovým toastem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1651-danci-kyta-s-jablecnou-omackou-a-maslovym-toastem/ [On-line 28.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář