reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dančí kýta s jablečnou omáčkou a máslovým toastem

6−8 porcí

  • 100 g vyuzené slaniny
  • 1 kg dančí kýty
  • 50 ml vinného octa
  • 6 kuliček nového koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • 0,5 l bílého vína

Omáčka

  • 50 g másla
  • hrst mandlí
  • hrst rozinek
  • 6 hřebíčků
  • 2 ks celé skořice
  • 4 jablka
  • 250 ml bílého vína
  • 2 plátky veky na zahuštění

Na podávání

  • 6−8 plátků veky
  • máslo

Dančí kýtu prokrojíme tak, aby nám vzniknul plát, opepříme, osolíme, posypeme drceným novým kořením, zastříkneme octem a necháme chvilku odležet.

Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme a poklademe ji na maso. Maso dobře zarolujeme a provázkem svážeme do tvaru válečku. Roládu opepříme a osolíme i svrchu a opečeme ji v základu po vypečené slanině ze všech stran. Přendáme do pečicí nádoby, podlijeme vínem a pečeme v troubě při 175 °C doměkka. Během pečení otáčíme a podléváme.

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mandle, rozinky, hřebíček, skořici a osmahneme, vmícháme na malé kostičky nakrájená jablka, opečeme a podlijeme vínem. Když jsou jablka téměř rozvařená, zahustíme střídkou bílého chleba nebo veky.

Z upečeného masa odstraníme provázek, krájíme plátky a podáváme s jablečnou omáčkou a na másle opečenými plátky veky.

Zdroj: Dančí kýta s jablečnou omáčkou a máslovým toastem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1651-danci-kyta-s-jablecnou-omackou-a-maslovym-toastem/  [On-line 28.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.