- dančí maso 600 g
- smetana 33% 250 ml
- pepř a sůl
- sušený tymián
- jalovec 4 kuličky
- olivový olej
- mandle (lupínky nebo kousky mandlí)
- na kynutý houskový knedlík (2 šišky)
- hrubá mouka 400 g
- kvasnice 20 g
- vejce 1 kus
- housky (podle velikosti) 2 kusy
- mléko 300 ml
- sůl 1 špetka
Vídeňský knedlík (3 šišky)
- rohlíky 5 kusů
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
- mléko podle potřeby
- hrubá mouka podle potřeby
- zelená nať – pórek nebo bylinky 1 kus
- středně velké cibule 2 kusy
Maso rozporcujeme na medailonky a naložíme v olivovém oleji společně se solí, pepřem, tymiánem a pár kuličkami jalovce. Ideálně na 24 hodin. Maso zprudka orestujeme – vzhledem k tomu, že je naložené v olivovém oleji, tak do hrnce není nutné dávat tuk. Kuličky jalovce z masa vybereme. Pokud je maso měkké, tak ho necháme rovnou ke konzumaci, pokud je ještě tuhé, zalijeme výpek vodou a necháme ho dusit. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce a uložíme do tepla, aby nevychladlo (např. trouba vyhřátá na 50°C).
Výpek naředíme, přidáme do něj pórek, aby byl měkoučký a přilijeme smetanu. Omáčku povaříme a dochutíme pomocí soli, pepře a tymiánu. Pomocí mouky omáčku zahustíme. Na závěr do omáčky nasypeme mandle. Podáváme s houskovým knedlíkem. Omáčku lze vylepšit ještě sušeným česnekem nebo sýrovým kořením, ale jen jemně, abychom zanechali původní „divokou“ chuť.
Z mouky, kvasnic, vajíčka a soli zaděláme pomocí mléka první kynuté knedlíky. Až je těsto zpracované, vmícháme do něj nakrájenou housku. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek. Potom z něj zpracujeme šišky knedlíků, které necháme opět vykynout. Vaříme v osolené vodě cca 20-25min. Po první minutě vaření, knedlíky otočíme, potom je ještě jednou otočíme zhruba v polovině vaření. Jakmile je vyndáme z hrnce, propícháme je špejlí, aby z nich vyprchala pára. Nakrájíme pomocí kráječe nebo pomocí niti.
Do pokrájených rohlíků na vídeňské knedlíky přidáme dva žloutky, dozlatova osmaženou cibulku a zelenou nať (pórek, bylinky, co je zrovna po ruce). Přidáme přibližně hrnek hrubé mouky a zalijeme 2dcl vlažného mléka. Podle toho, jak je směs tuhá, přidáme mléko nebo mouku. Směs by měla být akorát, aby z ní bylo možné dělat knedlíky. Nakonec do směsi vmícháme ušlehané bílky. Vytvarujeme buď kulaté knedlíčky, nebo větší šišky a obalíme je v hrubé mouce. Vaříme v osolené vodě 25-30min.
Zdroj: Dančí medailonky s pórkovou omáčkou, knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/danci-medailonky [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář