reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Dančí medailonky s pórkovou omáčkou, knedlík

  • dančí maso 600 g
  • smetana 33% 250 ml
  • pepř a sůl
  • sušený tymián
  • jalovec 4 kuličky
  • olivový olej
  • mandle (lupínky nebo kousky mandlí)
  • na kynutý houskový knedlík (2 šišky)
  • hrubá mouka 400 g
  • kvasnice 20 g
  • vejce 1 kus
  • housky (podle velikosti) 2 kusy
  • mléko 300 ml
  • sůl 1 špetka

Vídeňský knedlík (3 šišky)

  • rohlíky 5 kusů
  • vejce 2 kusy
  • sůl 1 špetka
  • mléko podle potřeby
  • hrubá mouka podle potřeby
  • zelená nať – pórek nebo bylinky 1 kus
  • středně velké cibule 2 kusy

Maso rozporcujeme na medailonky a naložíme v olivovém oleji společně se solí, pepřem, tymiánem a pár kuličkami jalovce. Ideálně na 24 hodin. Maso zprudka orestujeme – vzhledem k tomu, že je naložené v olivovém oleji, tak do hrnce není nutné dávat tuk. Kuličky jalovce z masa vybereme. Pokud je maso měkké, tak ho necháme rovnou ke konzumaci, pokud je ještě tuhé, zalijeme výpek vodou a necháme ho dusit. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z hrnce a uložíme do tepla, aby nevychladlo (např. trouba vyhřátá na 50°C).

Výpek naředíme, přidáme do něj pórek, aby byl měkoučký a přilijeme smetanu. Omáčku povaříme a dochutíme pomocí soli, pepře a tymiánu. Pomocí mouky omáčku zahustíme. Na závěr do omáčky nasypeme mandle. Podáváme s houskovým knedlíkem. Omáčku lze vylepšit ještě sušeným česnekem nebo sýrovým kořením, ale jen jemně, abychom zanechali původní „divokou“ chuť.

Z mouky, kvasnic, vajíčka a soli zaděláme pomocí mléka první kynuté knedlíky. Až je těsto zpracované, vmícháme do něj nakrájenou housku. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek. Potom z něj zpracujeme šišky knedlíků, které necháme opět vykynout. Vaříme v osolené vodě cca 20-25min. Po první minutě vaření, knedlíky otočíme, potom je ještě jednou otočíme zhruba v polovině vaření. Jakmile je vyndáme z hrnce, propícháme je špejlí, aby z nich vyprchala pára. Nakrájíme pomocí kráječe nebo pomocí niti.

Do pokrájených rohlíků na vídeňské knedlíky přidáme dva žloutky, dozlatova osmaženou cibulku a zelenou nať (pórek, bylinky, co je zrovna po ruce). Přidáme přibližně hrnek hrubé mouky a zalijeme 2dcl vlažného mléka. Podle toho, jak je směs tuhá, přidáme mléko nebo mouku. Směs by měla být akorát, aby z ní bylo možné dělat knedlíky. Nakonec do směsi vmícháme ušlehané bílky. Vytvarujeme buď kulaté knedlíčky, nebo větší šišky a obalíme je v hrubé mouce. Vaříme v osolené vodě 25-30min.

Zdroj: Dančí medailonky s pórkovou omáčkou, knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/danci-medailonky [On-line 7.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.