4 porce
- 4 stehna divoké kachny vcelku
- 2 cibule
- 30 dkg červeného zelí
- 30 dkg nových brambor
- 10 dkg slaniny
- 2 polévkové lžíce cukru
- 2 dl vína „Ermitage Cuvée”
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 bobkové listy
- 1 svazek tymiánu
- 10 dkg sušených švestek
- olej
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme až na vlastní šťávu. Ve druhé nádobě zkaramelizujeme cukr a přihodíme na něj na plátky nakrájenou cibuli. Mírně osmahneme a přidáme nakrájené červené zelí. Důkladně podusíme.
Až se slanina osmahne a pustí svůj tuk, přihodíme na ni kachní stehýnka. Přidáme bobkový list, osolíme, vhodíme tymián a nahrubo umletý pepř. Smažíme tak dlouho, dokud maso nezíská hezkou barvu, potom podlijeme vodou a podusíme doměkka.
Brambory důkladně omyjeme, ponecháme ve slupce a nakrájíme na dílky. Ochutíme je solí, pepřem, položíme na plech vymazaný olejem a vložíme do trouby opéct při teplotě 200 až 220 °C.
Do podušeného zelí vmícháme pepř, kmín a sůl. Pikantní a neobvyklou chuť dodáme zelí přidáním sušených švestek a několika kapek vína „Ermitage Cuvée”.
Malé množství vína přilijeme také na měkká kachní stehýnka a necháme několik minut povařit.
Před podáváním upravíme doprostřed talíře červené zelí se sušenými švestkami a položíme kachní stehýnka. Brambory naservírujeme okolo masa a vše zakapeme vinnou šťávou, ve které jsme pekli maso. Nakonec ozdobíme tymiánem a nahrubo umletým pepřem.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3579
Poslední tip, trik či komentář