- sůl 1 lžíce
- máslo 1 balení
- cukr 1 lžička
- hladká mouka 1 kg
- kmín 1 lžíce
- voda 200 ml
- droždí 1 lžička
- čerstvá pažitka 1 hrst
- ocet 1 lžíce
- provensálské koření nebo čerstvé byliny 1 lžíce
Kilogram hladké mouky dáme do mísy a uděláme důlek. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a vlijeme do důlku. Přidáme lžíci octa, kmín, sůl a cukr a dobře rozmícháme. Necháme kynout v teple asi hodinu.
Poté uválíme bochánky, dáme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 220 stupňů.
Do změklého másla vmícháme sušené bylinky, čerstvou pažitku a máslo. Osolíme a opepříme dle potřeby. Dáme pomazánku ztuhnout do chladu.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-chleb-s-bylinkovym-maslem-1 [on-line 6.10.2011]
Poslední tip, trik či komentář